Ce impact ar avea asupra economiei romanesti egalarea monedei euro de catre dolar?

Autor: Mirabela Tiron 03.03.2010

Un pret de un dolar pe un euro ar insemna pentru economia romaneasca o crestere a exporturilor dar si o majorare a pretului gazelor naturale si petrolului, sustin analistii economici, care mai adauga insa ca este foarte putin probabil ca acest scenariu sa se realizeze in urmatorii cinci ani.

Dolarul continua sa se aprecieze raportat la moneda europeana pe fondul problemelor din zona euro, un euro ajungand de la 1,35 dolari anul acesta fata de media de 1,4 dolari anul trecut.

Miliardarul american George Soros considera insa ca euro se va deprecia, probabil, in raport cu dolarul pana la paritate, in contextul unor atacuri agresive ale fondurilor de hedging impotriva monedei europene, citat de Wall Street Journal in urma cu doua zile.

"Partea pozitiva a egalarii euro de catre dolar ar consta in cresterea activitatii economice in zona euro, respectiv cresterea competitivitatii exporturilor in afara Uniunii Europene", a declarat Lucian Anghel, economist-sef la Banca Comerciala Romana (BCR). De aceeasi parere este si Rozalia Pal, economist-sef la Unicredit Tiriac .
Exporturile reprezinta circa 30% din Produsul Intern Brut (PIB), adica aproape 36 miliarde euro anul trecut.

Pe de alta parte, egalarea monedei europene de catre dolar ar avea si efecte negative pe piata romaneasca, in principal in sectorul energetic.
Altfel spus, aprecierea dolarului se va resimti in pretul gazelor naturale si al petrolului, avand in vedere ca din productia interna, Romania isi acopera la gaze naturale doar doua treimi din consum in timp ce la petrol isi acopera aproape jumatate din necesar.

"Avand in vedere ca platim gazele, petrolul, energia in dolari, o apreciere a dolarului s-ar vedea in pretul platit la petrol sau la celelalte", mai spune Lucian Anghel.
Anul trecut Romania a importat 2 miliarde de metri cubi de gaze, la un pret mediu de 356 de dolari pe mia de metri cubi. Altfel spus, factura la gazele naturale s-a ridicat la circa 712 milioane de dolari anul trecut, potrivit estimarilor ZF. Pretul gazelor a variat in functie de cursul dolarului, de la 493 dolari pe mia de metri cubi in ianuarie la 299 dolari in decembrie anul trecut. La nivel national, consumul de gaze a fost de 13,2 miliarde de meri cubi de gaze anul trecut, mai putin fata de anul anterior cu 15%, potrivit ANRE.

Potrivit calculelor ZF, factura la gazele naturale importate ar putea ajunge la 726 milioane de dolari, in conditiile in care moneda americana s-ar aprecia pana la un nivel presupus de 3,1 lei pentru un dolar. Altfel spus, Romania ar putea plati cu 14 milioane de dolari mai mult anul acesta fata de anul trecut, in cazul in care volumul important ar ramane la fel cu cel de anul trecut.

"Este putin probabil insa sa continue tendinta de apreciere a dolarului. Acesta a fost privilegiat de problemele din zona euro. Dolarul prezinta o volatilitate foarte mare", a spus Ionut Dumitru, economist sef la Raiffeisen Bank.

Asadar, problema care se pune este ce anume va genera egalarea monedei euro de catre dolar: o intarire a economiei americane sau o scadere a economiei europene?
"Sunt mai multi factori care ar trebui sa fie luati in considerare. De aceea raspunsul la aceasta intrebare ar putea fi dat intr-o teza de doctorat", sustine Anghel.
Rozalia Pal, economis-sef la Unicredit Tiriac, este de parere ca moneda dolar nu va egala moneda europeana, cel putin nu in urmatorii cinci ani.