Deputatii PD-L vor sa oblige fiecare firma sa aiba cate doi contabili: Nu va mai fi permisa decat angajarea de contabili cu norma intreaga

Autor: Iulian Anghel 02.03.2010

Un grup de 40 de deputati PD-L au inregistrat la Parlament o initativa legislativa care modifica legea contabilitatii si care ar urma sa interzica firmelor, indiferent de numarul de angajati, sa mai apeleze la un contabil din afara firmei cu timp de lucru limitat.

Propunerea modifica mai multe articole din legea contabilitatii, iar un un paragraf nou introdus potrivit caruia "nu se pot organiza compartimente (de contabilitate in cadrul firmelor - n.n.) formate dintr-o singura persoana, incadrata cu contract individual de munca cu timp partial sau in baza unei conventii civile", este extrem de important. Altfel spus, contabilul trebuie angajat cu norma intreaga. Mai mult, se poate interpreta ca, daca un compartiment nu poate fi organizata de o singura persoana (initiativa nu precizeaza daca compartimentul poate fi format de o persoana, daca aceasta are norma intreaga), adunci contabilul trebuie sa mai aiba pe langa el inca o persoana - cu atat mai mult cu cat proiectul mai spune ca "prin compartiment (de contabilitate - n.n.) se intelege ansamblul persoanelor cu pregatire economica (...) care desfasoara activitati de natura contabila". In Romania sunt in jur de 700.000 de firme. O parte dintre initiatori sustin o conferinta de presa pe acest subiect. ZF va va tine la curent cu evolutia lucrurilor.