Care este secretul cresterilor de peste 30% de la Transgaz si Transelectrica

Autor: Vlad Anastasiu 02.03.2010

Perspectivele companiilor de utilitati Transgaz si Transelectrica si evolutia modesta a actiunilor in 2009 le-a transformat in noua tinta a investitorilor, cel putin pe termen scurt.



"Faptul ca sectorul de utilitati inregistreaza cresteri atat de puternice nu ma mira pentru ca exista suficiente motive in piata. In primul rand exista un interes mare pe titlurile Transgaz, pentru ca sunt asteptari din partea investitorilor cu privire la participarea companiei la macar unul din cele doua proiectele anuntate, Nabucco sau SouthStream, daca nu chiar la amandoua. In plus, compania a raportat rezultate in crestere, foarte bune, ceea ce iar contribuie la apreciere. De asemenea, ambele titluri au inregistrat o consolidare anul trecut de aproape 9 luni si s-a acumulat tensiune pe ele", a explicat Ovidiu Serdean, broker in cadrul societatii de intermediere IFB Finwest.

Atat titlurile Transgaz, cat si cele ale Transelectrica au evoluat intr-un palier destul de ingust anul trecut, fara aprecieri puternice. Actiunile Transgaz au castigat 29% in 2009, iar cele ale Transelectrica au crescut cu 22%, in conditiile in care indicele BET a urcat cu peste 60%.

Analistii apreciaza insa ca nu este vorba despre o orientare a investitorilor catre titlurile defensive, in conditiile in care actiunile cele mai tranzactionate din piata sunt SIF-urile, iar alte actiuni defensive, cum sunt cele din sectorul farma, nu inregistreaza evolutii asemanatoare.

"Nu cred ca este vorba despre un interes al investitorilor pentru titlurile defensive, ci avem de a face cu o crestere strict sectoriala pe utilitati. Cu toate acestea, lichiditatea pe titlurile Transgaz si Transelectrica nu este una extrem de ridicata, iar la nivelurile actuale nu sustin o evolutie de curs atat de puternica. Par mai degraba miscari speculative in ciuda profilului sectorului", a declarat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Transelectrica sufera la profitabilitate

Transelectrica a raportat pentru 2009 o scadere a profitului de peste 85%, la doar 5,7 mil. lei (1,35 mil. euro), ceea ce inseamna ca dividende pentru anul trecut vor fi de circa 0,04 lei/actiune, in conditiile in care compania, controlata de stat, este obligata sa distribuie cel putin jumatate din profitul net actionarilor. "Transelectrica intr-adevar a raportat rezultate mici, nesatisfacatoare pentru orice investitor cred. Investitorii clasifica insa actiunile la utilitati, si fiind vorba despre o crestere sectoriala, se explica aprecierea puternica pe titlurile Transelectrica. Nu vreau sa stabilesc un target, dar cred ca actiunile vor depasi 20 de lei/titlu", a precizat Ovidiu Serdean.

In sedinta de ieri, actiunile Transelectrica au inregistrat o apreciere de aproape 6% fata de referinta, urcand la pretul de 18,2 lei/actiune. Majoritatea analistilor au preturi tinta cuprinse intre 15 si 18 lei pe Transelectrica, cei mai optimisti fiind analistii Alpha Finance, care au o tinta de pret de 18,28 lei/actiune.

Compania a beneficiat la inceputul anului de o crestere cu 5,4% a tarifului de transport al energiei electrice, insa proiectul de buget pentru anul acesta indica un profit mai mic decat in 2009, rezultatele companiei fiind puternic influentate si de datoriile mari.

Transgaz, principala tinta pentru dividende

Transgaz, pe de alta parte, ar putea acorda pentru anul trecut unele dintre cele mai mari dividende din piata, in conditiile in care profitul companiei s-a majorat in 2009 cu aproape 25%, la 298 mil. lei (70,7 mil. euro). La acest rezultat, valoarea dividendelor se ridica la 12,6 lei/actiune, mai mare cu 20% fata de cel repartizat in 2008. "Transgaz a publicat rezultate foarte bune, peste asteptari si ca si multiplicator este situat peste media pietei. Cresterea profitului se va resimti si in majorarea dividendelor, ceea ce va atrage investitorii, cel putin pe termen scurt. Este cam devreme pentru a estima o evolutie a pretului, insa ma astept ca actiunile companiei sa continue sa creasca pe fondul asteptarilor mari din partea investitorilor cu privire la cresterea consumului si a participarii companiei la proiectele energetice anuntate de guvern", a spus Paul Brendea.