Urmeaza un deceniu pierdut? Economia mondiala va creste anemic, trasa in jos de eforturile guvernelor de a-si reduce datoriile

Autor: Andreea Neferu 03.03.2010

Economia mondiala nu va mai reusi in urmatorii zece ani sa atinga ratele de crestere din anii precriza, in conditiile in care multe guverne vor fi nevoite sa ia masuri drastice pentru a reduce deficitele bugetare si datoriile, masuri care vor duce la o crestere economica anemica.

"Cresterea economiei mondiale va fi redusa in urmatorii zece ani, de 2% sau chiar mai putin, in conditii de inflatie ridicata, 6-8%. China ar putea, de asemenea, inregistra o incetinire puternica a cresterii economice, in timp ce tarile emergente din Europa Centrala si de Est vor avea performante mixte, adica ani de avans economic mai puternic urmati de crestere mai redusa", a declarat analistul Dragos Cabat.

Pe de alta parte, economia mondiala ar putea reveni dupa o anumita perioada la nivelul de crestere anterior crizei, insa numai daca va fi impinsa de la spate de elemente speciale, cum ar fi progresul tehnologic, asa cum s-a intamplat cu lansarea internetului care a ajutat economia mondiala sa creasca in anii '90, a explicat Cabat.

Salvarea vine din Asia

Si Ionut Dumitru, economistul-sef al Raiffeisen Bank, considera ca desi vom avea o revenire a economiei mondiale inca din 2010, aceasta se va datora in mare parte tarilor asiatice. "China si in general tarile asiatice mai pot compensa partial rezultatele mai slabe ale altor state, insa cresterea de ansamblu depinde foarte mult de modul in care se vor rezolva probleme precum excedentele tarilor asiatice sau deficitul de cont curent al Statelor Unite", potrivit lui Dumitru.

Povara datoriei publice este reprezentativa in zona euro, Statele Unite si in Japonia, astfel ca aceste state trebuie sa parcurga un proces de consolidare fiscala care se va traduce prin restrictii bugetare ce vor reduce din avansul economic, a adaugat Dumitru.

Deceniu de austeritate

Dezechilibrele din economia mondiala pot fi rezolvate numai prin adoptarea unor masuri drastice de austeritate, scrie The Guardian. Criza actuala nu trebuie tratata cu superficialitate si nu se aseamana cu turbulentele financiar-economice inregistrate in perioada 1982-2007.

Deficientele structurale ce au provocat criza actuala - dezechilibrele intre natiunile creditoare si cele debitoare, supraindatorarea, sectorul financiar care s-a indepartat de obiectivele sale primare - raman in continuare nerezolvate. Europa se afla deja in a doua etapa a recesiunii. Convergenta economica pe care moneda euro urma sa o creeze s-a resimtit din plin, insa din nefericire statele care au dat semne ca reusesc sa-si revina au fost trase in jos de cele cu o evolutie economica proasta, si nu viceversa.

Exporturile catre tarile emergente mari, cheia succesului

Totodata, este nevoie de transformarea radicala a modelului de schimburi comerciale in cazul statelor europene. Situatia Marii Britanii este un bun exemplu, tara directionandu-si peste jumatate din exporturi catre o regiune care nu inregistreaza deloc progres economic - Europa. La polul opus, mai putin de 5% din exporturi ajung pe marile piete emergente ale Chinei, Indiei sau Braziliei, care reusesc sa isi mentina un ritm de crestere economica destul de stabil.

Mai mult, China si o parte din tarile asiatice au inregistrat o recesiune in forma de V, fapt ce sugereaza cat de eterogena este economia mondiala.

Nici Europa Centrala si de Est nu va reusi sa evite problemele. In conditiile in care Uniunea Europeana si in special statele din zona vestica a continentului reprezinta principalii parteneri comerciali ai regiunii, orice problema a Occidentului se va rasfrange si in Est.

Fondul Monetar International a anticipat ca 2010 va aduce o crestere economica la nivel mondial de 3,9%, urmand ca anul viitor aceasta sa atinga 4,3%.

Deflatia bate la usa zonei euro

Tarile europene care deja se confrunta cu probleme serioase in privinta finantelor publice s-ar putea lovi de un nou osbtacol: deflatia, scrie The Wall Street Journal. Declinul prelungit al preturilor, fenomen cunoscut sub numele de deflatie, reprezinta un pericol real pentru unele state din zona euro, in special in cazul Spaniei si Irlandei. Alte natiuni, printre care se numara si Grecia, au in fata ani de inflatie extrem de redusa. O astfel de evolutie ar ingreuna si mai mult procesul de iesire din recesiune al celor mai slabe state din zona euro si ar face si mai dificila sarcina guvernelor de a echilibra bugetele si de a reduce datoriile publice. "Exista un risc extrem de puternic ca Spania si Irlanda sa se confrunte cu o foarte lunga perioada de deflatie", in conditiile in care bubble-ul imobiliar, desi in declin, continua sa le afecteze economiile, a spus Jennifer McKeown, economist pentru firma de consultanta Capital Economics.