Corectiile sunt percepute ca oportunitati de intrare pe Bursa

Autor: Vlad Anastasiu 02.03.2010

Bursa la la Bucuresti a inchis sedinta de ieri in urcare la nivelul indicelui principal BET, al celor mai lichide zece titluri, care s-a apreciat cu 1,8%. Cea mai mare crestere din piata insa a fost consemnata de indicele sectorului energetic BET-NG, care a urcat cu aproape 2,4% fata de cotatia de luni.

Aprecierile atat pe BET, cat si pe BET-NG au fost sustinute de cresterile puternice consemnate de titlurile societatilor de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN), de 7,6 procente si respectiv 5,6 procente.

"Cresterile pe titlurile energetice erau oarecum previzibile, in conditiile in care evolutia din 2009 a semanat mai degraba cu o consolidare. Nu cred insa ca se astepta cineva la o crestere atat de mare si de brusca. La ora actuala sunt sentimente pozitive care predomina in piata, in special pentru acest sector", a declarat Dorin Masca, broker in cadrul societatii de intermediere Carpatica Invest.

Titlurile companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si OMV Petrom (SNP) au inregistrat aprecieri ceva mai moderate, de 0,3% si respectiv 0,7% fata de referinta.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat cea mai mare corectie din grupa, de 2,4%, coborand la pretul de 0,83 lei/actiune. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) au ocupat si de aceasta data primele pozitii in topul rulajelor, cu transferuri cumulate de peste 10,4 milioane de lei. Restul SIF-urilor au inregistrat corectii de pana la 1,2% pe titlurile SIF Transilvania (SIF3).

"Investitorii cred ca taxeaza in scadere decizia de amanare a majorarii pragului. Si-au pierdut din rabdare si destul de multi incep sa-si piarda si increderea ca pragul se va majora. Ca urmare, sunt destui investitori in piata dispusi sa marcheze pe SIF-uri. Nu ma astept insa la o corectie de amploare pe societatile financiare", a adaugat Masca.

Valoarea tranzactiilor s-a ridicat si ieri peste media lunii februarie, cu un rulaj pe piata de actiuni de peste 6,5 milioane de euro. Rulajul total, care include si transferurile pe piata de obligatiuni, a fost de aproximativ 13 milioane de euro.

"Lichiditatea se va pastra la acest nivel si in perioada urmatoare si atata timp cat piata va evolua in crestere, nu cred ca vom asista la o scadere a rulajelor. Si pe scadere o sa vedem o crestere a rulajelor, in conditiile in care investitorii ar putea percepe scaderile ca oportunitati de intrare pe Bursa", a continuat Masca.

Titlurile din sectorul bancar au revenit ieri pe crestere, cea mai mare apreciere fiind consemnata de titlurile BRD, care au urcat cu peste 1,3% fata de referinta. Si titlurile Bancii Transilvania (TLV) s-au pastrat pe plus, cu un avans ceva mai moderat, de doar 1% fata de cotatia de luni.

"In perioada urmatoare cred ca SIF-urile vor evolua in continuare in scadere, iar restul indicilor se vor corela cu evolutiile principalelor piete externe. O astfel de evolutie este propice, intrucat sustine un nivel al lichiditatii ridicat in piata", a incheiat Masca.

Principalele piete euro­pene au evoluat in continuare pe plus, cu cresteri cuprinse intre 0,5% pe indi­cele paneuropean Eurostoxx 50 si aproape 1% pe indicatorul britanic FTSE 100.

De urmarit astazi