CEC a continuat creditarea, cu pretul cresterii neperformantelor

Autor: Razvan Voican 02.03.2010

CEC Bank, detinuta de stat, a fost anul trecut singura banca mare de pe piata care a fortat o crestere de doua cifre a portofoliului de credite, dar pretul a fost majorarea la peste 20% a ponderii imprumuturilor clasificate drept indoielnic si pierdere, potrivit unor surse bancare.

La nivelul pietei, ponderea medie a creditelor din categoria indoielnic si pierdere a urcat in 2009 la circa 15%. Reprezentantii bancii au afirmat recent ca au fost restructurate imprumuturi de 530 mil. lei. Portofoliul de credite al CEC s-a majorat cu 13,6%, pana la 9,2 mld. lei, reprezentand insa numai 44% din totalul activelor bilantiere, in conditiile in care media in sistemul bancar este de peste 60%.

Ca banca de stat, CEC a fost invocata anul trecut de autoritati drept un instrument pentru mentinerea creditarii in economie, insa nu au reusit sa-i majoreze puternic capitalul social, asa cum au promis pentru a sustine acest obiectiv.

Capitalul bancii a crescut totusi cu circa 230 mil. lei (55 mil. euro) prin incorporarea unei mari parti din profitul pe 2008. Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, a spus la inceputul anului ca va cauta o solutie pentru o noua majorare a capitalului care sa nu fie blocata de Comisia Europeana pe considerente de ajutor de stat.

Desi planul era sa sustina creditarea, banca de stat CEC nu a putut sa participe semnificativ tocmai in programul guvernamental "Prima casa", pentru ca nu a putut veni decat cu o oferta de credite in lei, necompetitiva din cauza dobanzilor mari fata de ofertele in euro ale celorlalte banci participante. Asa ca neputand accesa aceasta solutie de crestere a creditului pentru persoane fizice, CEC s-a concentrat pe IMM-uri si administratii locale. Creditele acordate companiilor au urcat de la 2,9 mld. lei la 4,2 mld. lei.