CARTEA DE LITERATURA/ Basarabia, poem romanesc

Autor: Stelian Turlea 03.03.2010
Noua poezie basarabeana
Editura Institutului Cultural Roman
Antologie si prefata de Dumitru Crudu: "Noua poezie basarabeana se compune din cateva promotii de poeti si din mai multe directii literare. Iar anul nasterii ei l-am putea situa in urma cu un deceniu si ceva, prin anii 1996-1997, cand cei mai semnificativi tineri poeti de astazi si-au scos primele carti de poezi: Iulian Fruntasu, Stefan Bastovoi, Mihail Vakulovski si Steliana Grama, o poeta nedreptatita la ora debutului, dar care astazi ni se pare a fi de prim rang. Randurile acestei promotii zgomotoase care a zguduit serios canonul literar basarabean s-au ingrosat pe parcurs cu noi poeti revoltati, dornici sa palmuiasca, vorba futuristilor, obrajii stafiditi ai literaturii moldovenesti. "
Cleopatra Lorintiu
Artur Silvestri
Vocatia Caii Singuratice
Editura Carpathia
Volumul ingrijit si coordonat de Mariana Braescu Silvestri are subtitlul "Un scriitor care se sustrage categorisirii. Un razvratit cu un farmec uluitor" care explica suficient intentiile textului. Este vorba de un eseu subiectiv desprins din felul in care, spune autoarea, "percep eu o parte din opera scrisa si publicata de Artur Silvestri. Personalitate complexa, fara comparatie in literatura noastra de azi si in literatura contemporana, adorat, idolatrizat de multi, neinteles complet de altii, Artur Silvestri a fost, prin insusi felul sau de a fi, de-a forma si a creste in valoare si complexitate, in virtute crestineasca si in daruire altruista, prin insasi viata sa si mai ales prin cultul pentru carte si litera scrisa pe care l-a avut, o mare, enorma lectie pe care viata ne-a dat-o intr-o perioada de confuzii sociale."
Nicolae Coande, Ioan Lascu (coordonatori)
Caietele Colocviului National "Ion D. Sirbu"
Craiova, 27 iunie 2009
Editura Universitaria
Volumul cuprinde comunicarile participantilor la colocviul axat pe opera lui Ion D.Sirbu, desfasurat la Craiova in iunie 2009, in ajunul aniversarii a nouazeci de ani de la nasterea scriitorului: profesori universitari, cercetatori, critici si istorici literari, oameni de teatru, ziaristi. Este vorba de doisprezece intervenienti din Iasi, Pitesti, Petrosani si Craiova, carora li s-a adaugat Paul Goma, care a trimis o scrisoare participantilor si, imaginar, lui Ion D.Sirbu insusi.
A.&B. Strugatki
Scarabeul in musuroi
Editura Paralela 45
O nuvela SF care face parte din asa-numita "Trilogie a Progresorilor", impreuna cu "Insula locuita" si "Valurile linistesc vantul". Si in aceasta scriere apare supercivilizatia Pelerinilor neumanoizi, invaluiti in mister si enigmatici. "Pelerinii au fost pentru noi (autorii - n.n.), spunea Boris Strugatki - un simbol al viitorului indepartat, simbol al supercivilizatiei ce poate utiliza sub control energiile stelare. Cred cu toata convingerea ca drumurile noastre nu se pot intersecta. Iar daca totusi drumurile se vor intretaia in mod intamplator, atunci, din punctul nostru de vedere, acest eveniment va aparea inainte de toate ca un cataclism, fara a avea nimic comun cu o activitate rationala." Traducere si postfata de Valerian Stoicescu.
A.E. van Vogt
Cartea lui Ptath
Editura Leda
Alfred Elton van Vogt (1912-2000) a fost primul mare scriitor de science-fiction canadian. "Cartea lui Ptath" dateaza din 1947, este una dintre putinele opere de fantasy scrise de van Vogt, un roman foarte apreciat de critici si de cititori. Ptath este cel mai puternic dintre zeii nascociti vreodata de mintea omului. Are o rivala de moarte, in zeita Ineznia, care l-a azvarlit in lumea plina de primejdii a anului 200.000.000 dupa Hristos, in trup de muritor. Traducere din limba engleza de Ligia Caranfil.
George Asztalos
Zoon Poetikon
Editura Grinta

O frapanta asemanare de nume i-ar putea conduce pe cititori la a-l confunda pe autorul acestei carti cu sclipitorul poet, romancier si dramaturg George Astalos, actualmente traitor la Paris. Nu exista nicio legatura intre cei doi, dar e pacat ca nici editorul si nici cel care a scris "Zoon Poetikon" nu s-au gandit sa insereze o mica nota biobibliografica lamuritoare la inceputul sau la finalul cartii. Lipsa ei nu inseamna insa si lipsa poeziei, ba dimpotriva. Pentru o dreapta oglindire a volumului, iata descrierea pe care i-o face Felix Nicolau: " <<Daca femeia te mangaie rau/ bate-o bine>>. Cand am citit versurile astea, am zis ca animalul poetic are palma grea. (...) Un trubadur cu masca ironica, sub care sta pitit un sentimental. (...) Faceti bine si cititi pohemele astea copchilaresti, care pot ridica fara probleme o sala ticsita in picioare".