CM de Fotbal ar putea aduce 3 mil. euro agentiilor de turism

Autor: Mirabela Tiron 03.03.2010

Campionatul Mondial de Fotbal, care se va desfasura in perioada 11 iunie-11 iulie in Africa de Sud, ar putea atrage pana la 1.000 de romani in tribunele stadioanelor in ciuda faptului ca echipa nationala de fotbal a Romaniei nu va participa la acest eveniment.

Pentru agentiile de turism de pe piata locala, acest campionat ar putea genera incasari de aproape 3 milioane de euro din vanzarea de pachete de vacanta, potrivit calculelor ZF.

"Am vandut pana acum zece pachete la turneul sud-african. Ne asteptam sa vindem mai mult de 100 de pachete la acest campionat, care este atractiv si prin destinatia in care se desfasoara", a declarat Sorin Vaduvoiu, directorul general al agentiei de turism Perfect Tour, cu afaceri de 22 mil. euro anul trecut. Vaduvoiu mai precizeaza ca daca s-ar fi calificat nationala de fotbal a Romaniei, cererea ar fi fost mai mare.

Preturile unui pachet de vacanta la turneul final variaza intre 1.500 de euro si 4.500 de euro, in functie de meciurile la care se cumpara bilet (meciurile din grupe, din optimi, sferturi, semifinale sau finala campionatului) si de numarul de zile al unui sejur.

"Nu se vand doar meciurile de la campionatul mondial, de cele mai multe ori acestea se combina cu circuite in orasele in care au loc meciurile, cu o deplasare in savana la safari, mai ales ca orasele din Africa de Sud ofera multe atractii", a spus Mircea Vladu, proprietarul agentiei de turism Prestige Tours. O vacanta pe toata durata campionatului costa intre 25.000-30.000 de euro, pana in prezent fiind achizitionat un singur pachet de acest gen, dupa cum apreciaza Vladu, care va semna un parteneriat cu o agentie locala de turism din Africa de Sud.

In faza a treia de vanzare a biletelor la meciurile campionatului, din cele cinci faze la nivel mondial, se vandusera 2 milioane de bilete, adica doua treimi din biletele disponibile pentru campionat, potrivit site-ului oficial fifa.com. Nationala Romaniei nu s-a mai calificat la Campionatul Mondial de Fotbal din 1998, cand a jucat patru meciuri si a ocupat locul 11.