Speculatorii au luat pauza pe Bursa in lipsa stirilor care sa miste piata

Autor: Vlad Anastasiu 03.03.2010

Bursa de la Bucuresti a avut parte ieri de o sedinta linistita, caracterizata prin variatii scazute pe indici, care au inchis ziua pe apreciere nesemnificativa.

Brokerii spun ca starea de apatie din piata a fost imprimata de evolutiile foarte stabile de pe plan extern.

"Sedinta de astazi (n. r. - ieri) a fost una apatica pentru ca pietele externe nu au avut miscari semnificative si pe plan intern stirile au lipsit, fapt ce a facut imposibila intrarea speculatorilor in piata. SIF-urile au intrat intr-un con de umbra odata cu amanarea discutarii proiectului cu privire la majorarea pragului si acestea vor evolua ca si alte societati pana la noi vesti in acest sens", spune Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

Valoarea tranzactiilor de ieri s-a ridicat la 8,5 mil. euro, insa aproape jumatate din acestea au fost reprezentate de transferuri cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC), care s-au cifrat la 16,2 mil. lei (3,9 mil. euro). Ieri s-a transferat pe Bursa peste 1% din capitalul societatii, la un pret mediu de transfer de 0,075 lei, egal cu cel din oferta inaintata de KazMunaiGaz pentru aceste titluri.

"In ceea ce priveste tranzactiile pe Rompetrol Rafinare, tranzactiile la pretul de 0,075 lei cred ca le-a facut KazMunaiGaz, altfel tranzactii peste acest pret au fost foarte mici si s-au facut mai mult ca sa se puna un semn de intrebare. Cred ca lucrurile sunt deja transate in cazul Rompetrol Rafinare", considera Chisu.

SIF-urile au inchis sedinta in medie cu un avans de doar 0,1%, dupa ce in ultima saptamana acestea s-au aflat mai mult pe scadere. Actiunile SIF Oltenia (SIF5) sau SIF Moldova (SIF2) au pierdut ieri 0,7% si respectiv 0,6%, pe fondul unei lichiditati reduse.

"SIF-urile n-au evoluat in aceeasi directie cu pietele externe pentru ca ultima veste, cea privind amanarea discutarii proiectului, a avut un efect negativ. Multa lume se astepta la scaderi mai mari pe SIF-uri, dar scaderile nu au fost insemnate si piata a reusit sa le sustina. Cred ca este foarte important sa vedem ce se va intampla in Comisia de buget-finante cu acest proiect, pentru ca sunt de parere ca votul de acolo va cantari foarte mult in plen, iar la o decizie a acestei camere cu totii vor sti ce reactie trebuie sa aiba", este de parere Chisu.

Actiunile Petrom au fost printre cele mai tranzactionate, acestea urcand cu 0,7%, cele ale Bancii Transilvania (TLV) au stagnat la nivelul pietei, in timp ce actiunile BRD au pierdut 0,7%. Titlurile Transgaz Medias au inchis cu o scadere de 0,5% dupa avansul semnificativ din ultimele zile, iar cele ale Transelectrica au continuat sa urce, ieri adaugand 1,6%.

Titlurile Boromir Prod Buzau (SPCU) au sarit cu 15%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, la fel ca si cele ale Farmaceutica Remedia (RMAH).

Pe RASDAQ, Cominco Bucuresti (COBS), Conpet Ploiesti (COTE) si Socot Targu-Mures (SCTO), au consemnat ieri aprecieri de peste 10%, pe rulaje nu foarte ridicate insa.

"Este bine ca exista interes pe aceste actiuni si ca a revenit interesul investitorilor, majoritatea ca urmare a rezultatelor raportate si a perspectivelor pe care le au. In lipsa unor evenimente punctuale, cum au fost tranzactiile de la Rompetrol Rafinare, cred ca lichiditatea pietei nu va fi foarte mare in urmatoarea perioada", a conchis Chisu.

De urmarit astazi