In 2009 s-au corectat excesele din anii trecuti: constructiile si retailul au avut cele mai mari scaderi din PIB

Autor: Izabela Badarau 03.03.2010

Scaderea economica de 7,1% pe care a avut-o Romania anul trecut a fost cauzata de declinul din sectorul constructiilor, de aproape 14%, si de scaderea comertului cu 11,2% fata de anul 2008, potrivit datelor preliminare publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). Cea mai buna evolutie a avut-o agricultura, care a scazut doar cu 0,4% fata de 2008. Sectorul industriei a avut de asemenea o evolutie mai buna decat alte sectoare, scaderea inregistrata fiind de 4,3% in 2009 fata de 2008.



PIB-ul realizat de Romania a fost de 491,3 miliarde de lei (116,4 miliarde de euro), in scadere cu 7,1%, in usoara revizuire fata de estimarile "semnal" ale INS publicate pe 12 februarie, care indicau o scadere economica de 7,2%.

Sectorul constructiilor a inregistrat cea mai abrupta scadere dintre componentele PIB-ului pe resurse, de 13,6%, pana la o valoare de 48,4 miliarde de lei (11,5 miliarde de euro). Practic, valoarea adaugata in sectorul constructiilor anul trecut inseamna echivalentul a 57 de mall-uri in valoare de 200 de milioane de euro, deci tot ce s-a construit in Romania anul trecut ar fi echivalentul a 57 de mall-uri.

In acelasi timp, valoarea adaugata din comert, serviciile de reparatii, hoteluri si restaurante, transporturi si telecomunicatii au scazut anul trecut cu 11,2% fata de anul 2008.

"Ajustarile cele mai profunde din 2009 s-au produs in zonele in care s-a inregistrat o supraincalzire in anii trecuti, precum constructiile sau comertul. S-a corectat o cocoasa cauzata de supraincalzirea pe care am avut-o la momentele respective. Agricultura, in schimb, a fost o surpriza pozitiva in anul 2009. Multi o vedeau mai slaba anul trecut, dupa ce 2008 a fost un an agricol foarte bun. O performanta buna este de notat si in zona industriei, care a reusit sa recupereze pe final de an", comenteaza Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank.

Cea mai buna evolutie a avut-o agricultura, care a scazut doar cu 0,4% fata de 2008, pana la o valoare de aproape 31 de miliarde de lei (7,3 miliarde de euro).

Sectorul industriei a avut un declin relativ scazut fata de scaderea totala a PIB-ului, de doar 4,3%, dupa ce intr-un an de varf de crestere economica, 2008, industria a crescut cu 1,3%. Acest lucru se explica prin faptul ca industria este cu un trimestru "inaintea economiei". Astfel, in contextul unei cresteri de 7,1% inregistrata in 2008 de Romania, industria avea scaderi de pana la 20% pe final de an. Acum, in contextul unei scaderi economice de 7,1%, industria si-a revenit pe final de an.

Surprinzator este insa faptul ca valoarea adaugata bruta din industrie si constructii a fost negativa in trimestrul patru fata de trimestrul trei, in timp ce datele lunare ale productiei industriale publicate de INS indicau o valoare pozitiva, mai spune economistul-sef al Raiffeisen.

Analistii nu au anticipat pentru ultimul trimestru o scadere de 1,5% fata de trimestrul anterior, in conditiile in care datele lunare publicate de INS privind productia industriala (care inseamna valoarea adaugata din industrie si consumul intermediar) si indicele lucrarilor de constructii indicau o evolutie pozitiva pentru trimestrul patru.

Structura pe resurse de formare a PIB-ului nu s-a modificat semnificativ in 2009 fata de 2008. Agricultura detine in jur de 6%, industria in jur de 25%, constructiile 10%, serviciile 50%, iar impozitele nete pe produs (TVA, accize si alte impozite, minus subventiile acordate de stat) cantaresc si ele 10% din PIB.

"Pe masura ce economia se va dezvolta, PIB-ul va deveni mai «usor», adica ponderea serviciilor va creste. Daca analizam PIB-ul Romaniei pe regiuni, observam ca Bucuresti se apropie de standardele vestice, dar ca pe ansamblul tarii, suntem inca departe. Constructiile inca ocupa foarte mult din PIB, un fenomen absolut normal pentru o tara care nu are inca o infrastructura dezvoltata. Ponderea constructiilor depaseste 10% la noi, in timp ce in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, ponderea este de 5-6%", spune Laurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica.

Pe partea de utilizare a PIB-ului, adica in ceea ce priveste consumul, investitiile si exportul net (exporturi minus importuri), se observa o crestere a consumului populatiei in trimestrul patru fata de trimestrul trei, ceea ce nu prea "se pupa" cu scaderea valorii adaugate brute din comert, spun analistii. Formarea bruta de capital fix (investitiile) a scazut cu aproape 3% in trimestrul patru fata de trimestrul trei.

Ar putea iarasi parea surprinzator faptul ca formarea bruta de capital (care include formarea bruta de capital fix, adica investitiile, si variatia stocurilor) a scazut cu aproape 25% in trimestrul patru fata de trimestrul trei, in timp ce investitiile au scazut cu 3%. Acest lucru ar insemna ca stocurile au scazut foarte mult pe final de an, considera analistii.

Pe intreg anul 2009, consumul final efectiv a scazut cu 8,2%, arata datele INS. In timp ce consumul populatiei a scazut cu 10,8%, consumul final colectiv al administratiilor publice a crescut cu 1,2%, in continuare, chiar si intr-un an de criza.

"Cand ponderea consumului e de 80%, este aproape imposibil sa ai crestere economica prea mare fara o crestere a consumului. Principalul impediment din acest moment sunt asteptarile negative cu privire la somaj, mai ales in sectorul bugetar. Atat timp cat planeaza incertitudinea in sectorul bugetar, efectele negative asupra consumului vor continua sa persiste. Este de preferat sa fie facute rapid ajustari, sa putem spune «gata, pornim pe baze sanatoase», iar cei din sectorul public care vor ramane in sistem vor relua consumul", spune Ionut Dumitru.

Ce spun analistii despre datele privind PIB pe 2009

Ionut Dumitru, economist-sef al Raiffeisen Bank: "Ajustarile cele mai profunde din 2009 s-au produs in zonele in care s-a inregistrat o supraincalzire in anii trecuti, precum constructiile sau comertul. S-a corectat o cocoasa cauzata de supraincalzirea pe care am avut-o la momentele respective. Agricultura in schimb a fost o surpriza pozitiva in anul 2009. Multi o vedeau mai slaba, dupa ce 2008 a fost un an agricol foarte bun. O performanta buna este de notat si in zona industriei, care a reusit sa recupereze pe final de an."

Lucian Anghel, economist-sef al BCR: "Datele de astazi arata ca economia Romaniei va iesi din recesiune cu o intarziere de cel putin doua-trei trimestre fata de zona euro. Consideram ca in anul 2010 cresterea economica se va situa in jurul valorii de 1,9%. Componentele pozitive ale evolutiei Produsului Intern Brut de pana in prezent pot fi atribuite in special comenzilor externe in crestere pentru industria romaneasca, dar este momentul ca si piata interna sa joace un rol mai important in sustinerea economiei."

Laurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica: "Pe masura ce economia se va dezvolta, PIB-ul va deveni mai usor, adica ponderea serviciilor va creste. Daca analizam PIB-ul Romaniei pe regiuni, observam ca Bucuresti se apropie de standardele vestice, dar ca pe ansamblul tarii, suntem inca departe. Constructiile inca ocupa foarte mult din PIB, un fenoment absolut normal pentru o tara care nu are inca o infrastructura dezvoltata. Ponderea constructiilor depaseste 10% la noi, in timp ce in tarile dezvoltate din Uniunea Europeana, ponderea este de 5-6%."