Proiectul celor doi campioni energetici - Electra si Hidroenergetica: Ce sanse au „gigantii” nostri din energie in fata adevaratilor giganti europeni

Autor: Roxana Petrescu 03.03.2010

Electra si Hidroenergetica, cele doua companii gigantice prin care autoritatile incearca sa reorganizeze sistemul national de productie a energiei electrice, vor avea de luptat din 2012, an in care s-ar putea concretiza primele intentii privind extinderea regionala, cu grupuri straine cu o profitabilitate de pana la 30% si cu operatiuni deja dezvoltate din SUA pana in Rusia.



In structura celor doua companii gigantice romanesti urmeaza sa fie incluse unitati ale caror pierderi au ajuns in 2008 pana la 95 de milioane de euro, cum este cazul Electrocentrale Bucuresti sau Compania Nationala a Huilei, in timp ce firmele cele mai profitabile se pot lauda in 2008 cu rate de profit de maximum 7%, cum este cazul Nuclearelectrica. In rest, Hidroelectrica sau cele trei complexuri energetice Turceni, Rovinari si Craiova au rate de profit cuprinse intre 0,01% si 2,6%.

Pe de alta parte, CEZ, grupul energetic din Cehia, pe care autoritatile locale l-au dat mereu drept exemplu de urmat, a facut anul trecut un profit de 2 miliarde de euro la afaceri de 7,5 miliarde de euro, adica o rata a profitului de circa 30%.

O alta diferenta uriasa in ceea ce priveste planurile locale si ceea ce se intampla la nivel international este modul in care sunt conduse grupurile energetice. De exemplu, CEZ are un CEO de 41 de ani, care este in functie de 6 ani si care inainte de a veni la CEZ a fost CEO al Skoda Holding. In alte cazuri, cum ar fi Enel (Italia) sau GDF SUEZ, managerii au o experienta in cadrul companiilor pe care le conduc de peste 10 ani.

Pe plan local, in ceea ce priveste mandatele directorilor din companiile de stat, acestea dureaza in cel mai bun caz atata timp cat dureaza o guvernare, numirile fiind politice, cei numiti in functie, de cele mai multe ori, nu sunt specialisti in domeniul pe care il conduc.

Ideea nu este rea, dar este tardiva

"Crearea celor doua companii de stat nu este o idee rea, dar are un defect: vine cu o intarziere de zece ani", spune Jan Veskrna, CEO-ul CEZ Romania, filiala locala a cehilor de la CEZ in Romania. Singurele asemanari intre Electra si Hidroenergetica si CEZ ar fi o capacitate instalata apropiata si un numar de angajati la un nivel comparabil. Potrivit declaratiilor recente facute de Mihai David, directorul general al Hidroelectrica ce se ocupa acum de infiintarea Hidroenergetica, mai intai cele doua companii vor fi orientate local, urmand ca abia din 2012 sa fie analizate planurile prin care cei doi giganti ar putea deveni jucatori regionali.

"Aceste companii neavand o forta de investitii comparabila cu a altor companii energetice europene nu vor putea intra in competitia regionala, ca sa nu mai vorbim de cea europeana. Prin urmare, problema tardivitatii in acest caz nici nu exista", crede Mihai Mares, partener si coordonator al casei de avocatura Garrigues Romania.

Potrivit acestuia, singurul punct forte al acestui plan de reorganizare va fi faptul ca vor fi create doua companii cu o capacitate mare de productie care vor avea si o forta de negociere mai mare cu investitorii privati in diverse proiecte de parteneriat public privat.

Probleme gigantice pentru industrie?

Reprezentantul Garrigues mai ridica o problema care va rezulta din infiintarea acestor companii. "Pretul anuntat de vanzare de 43-44 de euro pe MWh va omori industria, in special cea de aluminiu sau productia de fertilizanti, care se bazeaza in prezent pe o energie ieftina de la Hidroelectrica, cumparata la un pret de 25-35 euro pe MWh", mai spune Mares.

Deocamdata nu se stie concret cum urmeaza sa fie tranzactionata aceasta energie, desi autoritatile au declarat ca Electra si Hidroenergetica vor vinde electricitatea la un pret de cos. La sfarsitul anului trecut Hidroelectrica, care va fi divizata intre cei doi giganti, a incheiat un contract urias cu Alro Slatina prin care ii va furniza energie de 57 mil. euro in 2010.

"Modelul de comercializare a energiei nu este foarte clar. Nu se stie daca cele doua companii vor vinde ca un tot integrat sau va vinde fiecare centrala in parte si nici daca vor vinde direct catre consumatorii finali, caz in care traderii privati de energie vor fi nevoiti sa isi inchida afacerile din Romania", mai spune Mares. Potrivit acestuia, cei doi giganti de fapt vor bloca intrarea investitorilor privati in sectorul termo, centralele pe carbune si gaz, "care de fapt ar trebui sa constituie baza de dezvoltare a sectorului energetic romanesc."

Hidroenergetica si Electra

Capacitate instalata: 13.700 MW

Numar de angajati: 40.000

Venituri 2008: 3,7 mld. euro

Profit net: compania cu cea mai mare rata a profitabilitatii este Nuclearelectrica cu 7%. Restul au fie pierderi de pana la 95 mil. euro, fie rate de profit cuprinse intre 0,01% si 2,6%.

CEO: de infiintarea Hidroenergetica se ocupa Mihai David (PSD), actualul director general al Hidroelectrica, cunoscut mai ales pentru cariera sa politica. In ceea ce priveste Electra, aceasta este condusa de Constantin Balasoiu (PDL), actualul director la Complexului Energetic Craiova, cunoscut in piata ca un bun specialist in energie.

Sursa: cifrele reprezinta datele cumulate pentru cele doua companii. Veniturile au fost calculate ca suma a veniturilor din 2008 inregistrate de companiile care vor intra in Hidroenergetica si Electra.

CEZ (Cehia)

Capacitate instalata: 14.395 MW

Numar de angajati: 32.985

Venituri 2009: 7,5 mld. euro

Profit net 2009: 2 mld. euro

CEZ detine 2 centrale nucleare, 15 centrale pe gaz in Cehia si 3 in afara, 34 de hidrocentrale, precum si proiecte eoliene.

Descriere: CEZ este cel mai profitabil grup energetic din Europa.

CEO: Martin Roman, 41 de ani, conduce de aproape 6 ani operatiunile CEZ. Inainte de a veni la conducerea CEZ, Roman a fost CEO al Skoda Holding.

Iberdrola (Spania)

Capacitate instalata: 43.000 MW

Numar de angajati: 32.993

Venituri 2008: 25,2 mld. euro

Profit net 2008: 2,86 mld. euro

Circa jumatate din energia pe care Iberdrola o produce este bazata pe gaze, 12% pe surse regenerabile, 17,5% pe partea nucleara, iar pe partea hidro circa 8,2%.

Descriere: Iberdrola este cel mai mare grup spaniol de energie.

CEO: Jose Ignacio Sanchez Galan, 60 de ani, a fost numit in aceasta functie in mai 2001, pentru ca in martie 2005 mandatul acestuia sa fie prelungit.

Enel (Italia)

Capacitate instalata: 95.000 MW, in 23 de tari

Numar de angajati: 82.500

Venituri in 2008: 61,2 mld. euro

Profit net in 2008: 5,3 mld. euro

Descriere: Enel este cea mai mare companie energetica din Italia si a doua din Europa in ceea ce priveste capacitatea instalata. Este listata la bursa din Milano din 1999.

CEO: Fulvio Conti, 62 de ani, la conducere de 5 ani.

GDF SUEZ (grup franco-belgian)

Capacitate instalata: 68.400 MW

Numar de angajati: 200.000

Venituri 2008: 83,1 mld. euro

Profit net: 6,5 mld. euro

Descriere: GDF SUEZ este listat pe bursele de la Bruxelles, Luxemburg si Paris si face parte din toti marii indici bursieri internationali.

CEO: Gerard Mestrallet, 61 de ani, face parte din managementul SUEZ, companie cu care GDF a fuzionat recent, inca din 1995.

E.ON (Germania)

Capacitate instalata: 74.000 MW

Numar de angajati: 93.500

Venituri: 87 mld. euro

Profit net: 1,6 mld. euro

Descriere: Pana in 2030, E.ON isi propune ca 36% din energie produsa sa vina din surse verzi, fata de 13% cat este in prezent.