Erste: Vom finanta autostrada Comarnic-Brasov. Cum comentati?

Autor: Catalin Lupoaie 03.03.2010

Erste Group, care detine banca BCR, este interesat sa finanteze cu cateva sute de milioane de euro proiectul de realizare a autostrazii Comarnic-Brasov (55 km), primul contract realizat in parteneriat public-privat din infrastructura. Acesta este primul anunt oficial al unei institutii bancare referitoare la finantarea tronsonului Comarnic-Brasov, al carui contract a fost semnat pe 18 ianuarie.

Werner Weihs- Raabl, seful diviziei de finantari pentru infrastructura din cadrul Erste Group, nu a precizat care va fi valoarea imprumutului pentru Autostrada Zapezii, insa sustine ca in urmatorii trei-patru ani grupul austriac ar putea aloca Romaniei peste 1 miliard de euro pentru proiecte realizate in concesiune - autostrazi, aeroporturi, poduri, spitale sau sosele de centura.

"Trebuie sa identificam in ce conditii va fi realizat proiectul Comarnic-Brasov si care vor fi in final riscurile pe care si le asuma statul si cele pe care le are constructorul. Insa BCR va fi parte din acest proiect pentru ca o singura banca nu poate sa finanteze o astfel de investitie", explica Weihs-Raabl, care considera ca pana la sfarsitul anului ar trebui sa se stie ce banci vor finanta proiectul.

Autostrada Comarnic-Brasov va fi construita de consortiul franco-elen Vinci-Aktor, valoarea contractului de constructie fiind de 1,9 mld. euro, inclusiv TVA, iar durata contractului este de 30 de ani. Si Banca Europeana de Investitii (BEI) a anuntat inca din 2008 ca este interesata sa acorde 500 mil. euro pentru Comarnic-Brasov, insa nu a luat inca o decizie finala. O alta banca interesata de acest proiect este BRD, care a finantat in ultimii ani mai multe investitii derulate de stat.

Erste Group a acordat din 2008 si pana in prezent finantari pentru infrastructura si sectorul public in valoare de 500 mil euro in Slovacia, Ungaria, Turcia si Cehia.