Afacerile asiguratorului Asito Kapital au urcat cu 18%

Autor: Angela Placinta 04.03.2010

Asito Kapital, companie de asigurari de mici dimensiuni, controlata de grupul petrolier rus Lukoil a incheiat anul trecut cu prime brute subscrise totale in valoare de 34,8 milioane de lei (8,3 mil. euro), cu 18% peste nivelul din anul anterior.

"Cresterea a fost posibila prin deschiderea de noi parteneriate cu brokeri de asigurare si prin consolidarea relatiilor cu potentiali furnizori de afaceri, cum ar fi societatile de leasing sau bancile. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat la asigurarea de raspundere civila generala - 80%, de bunuri - 30%, auto Casco - 30%, dar au scazut asigurarile pentru bunuri in tranzit cu 30%", a declarat Marcel Pirciog, directorul general al Asito Kapital.

Cea mai mare pondere in afacerile companiei, de 33%, o detin asigurarile auto Casco, subscrierile pe acest segment fiind de 11,6 milioane de lei (2,7 mil. euro). Urmeaza primele obtinute din primirea in reasigurare a unor bunuri (9,9 mil. lei, pondere de 28%) si primele din asigurari directe de bunuri (8,1 mil. lei, pondere de 23%).

Asito Kapital a platit anul trecut despagubiri totale in valoare de 10,7 milioane de lei (2,5 mil. euro), cu 25% peste nivelul din 2008.

"Linia de asigurari cu cea mai mare crestere a despagubirilor a fost Casco, unde am avut o crestere de aproape de 100%, si asta din cauza mediului legislativ, si anume introducerea constatarii amiabile si eliminarea obligativitatii prezentarii la Politie. Ca fapt divers, aproximativ 90% din daune au fost produse in parcare", explica Pirciog. Compania avea la sfarsitul anului trecut 20 de angajati, fata de 24 in anul anterior, si un capital social de 9,7 milioane de lei, controlat in proportie de peste 99% de Norcross Insurance Company.

Intreaga piata a asigurarilor a scazut cu 1,1%, pana la 8,84 mld. lei, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. Pe segmentul asigurarilor generale subscrierile au urcat cu 2%, pana la 7,21 mld. lei, dar in asigurari de viata a avut loc o scadere de 13%, pana la 1,65 mld. lei.

La nivelul intergii piete de asigurari s-au platit despagubiri de 5,86 miliarde de lei anul trecut, cu 26% peste valoarea din 2008.

Pentru asigurari generale s-au achitat despagubiri de 5,18 miliarde de lei, in crestere cu 25 procente, in timp ce sumele platite pentru asigurari de viata au urcat cu 37%, la 680,7 milioane de lei.

De asemenea, firmele de asigurari de viata au platit 418 mil. lei clientilor care si-au reziliat politele de asigurare de viata.