BCR si BRD au din nou jumatate din plafonul la „Prima casa”

Autor: Liviu Chiru 05.03.2010
  • Fiecare din cele 21 de banci care s-au inscris in editia de anul acesta a programului "Prima casa" a primit putin mai mult de jumatate din suma solicitata
  • BCR si BRD ajung sa concentreze impreuna garantii de 376 de milioane de euro, dintr-un total de 700 de milioane de euro
  • Nou-intrate in program: Banca Carpatica si RIB.


In editia de anul trecut, cand statul a pus la bataie un miliard de euro, BCR si BRD cumulau garantii de 670 de milioane de euro din plafonul total de un miliard de euro. Pana la finalul primei etape, la jumatatea lunii februarie, din plafonul total fusesera acordate finantari de circa 600 de milioane de euro.

Momentan programul este suspendat, pana la finalizarea tuturor formalitatilor privind semnarea conventiilor de colaborare intre bancile comerciale si Fond.

"Programul va demara imediat dupa semnarea ordinului comun al Ministerului Finantelor Publice si al Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Proiectul conventiei a fost inaintat MFP in vederea aprobarii si a parcurgerii procedurilor legale pentru implementare si include noile prevederi ale programului, precum si o modalitate mai eficienta de derulare a programului intre FNGCIMM si banci", afirma reprezentantii Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM, institutia care administreaza garantiile oferite de stat. Astfel, documentatia ceruta de fond va fi simplificata, iar platforma informatica va fi, de asemenea, modificata.

In continuare, Fondul accepta dosare de credit in cazul in care antecontractul de vanzare-cumparare a fost semnat pana la data de 15 februarie, acestea fiind incluse in plafonul de garantii aferent anului 2009. Clientii care au semnat antecontracte de vanzare-cumparare dupa aceasta data va trebui sa astepte etapa a doua a programului.

Majoritatea jucatorilor care s-au inscris in program au participat si anul trecut. La fel ca anul trecut, cele mai multe banci au preferat sa mearga pe costurile maxime permise de Guvern.

O exceptie este BRD, care a imbunatatit usor oferta. Astfel, dobanda pentru creditele cu perioade de rambursare intre 10 si 20 de ani este cu 2,4 puncte peste Euribor, iar la perioade de 20 pana la 30 de ani marja care se aplica peste Euribor este de 2,65% puncte procentuale.

Reprezentantii BCR nu au dorit sa ofere detalii privind oferta de finantare, mentionand din nou ca aceasta este "foarte competitiva".

Banca Transilvania, Bancpost, Alpha Bank, Intesa Sanpaolo sau Millennium Bank au preferat sa mearga pe aceeasi oferta de pret ca anul trecut. Potrivit normelor de aplicare a programului, bancile trebuie sa se incadreze cu costurile (dobanzi si comisioane) intr-o marja de 4 puncte procentuale peste indicatorul Euribor pentru trei luni la creditele in euro, respectiv 2,5 puncte procentuale peste Robor la finantarile in lei. In plus, bancile pot transmite catre client comisionul perceput de Fond pentru acordarea garantiei.

In noua forma a programului, statul mentine plafonul de garantare la 60.000 de euro pentru imobilele vechi sau aflate deja in constructie.

Pentru imobilele a caror constructie va fi demarata dupa inceperea programului plafonul este mai generos, de 70.000 de euro.

Mai mult, in cazul in care imobilul este construit de catre asociatii de cel putin sapte beneficiari, plafonul urca la 75.000 de euro.