Lipsa interesului pentru SIF-uri duce la reorientarea catre alte actiuni

Autor: Vlad Anastasiu 07.03.2010

Traderii sunt de parere ca interesul investitorilor pentru SIF-uri va continua sa scada pe fondul amanarii discutiilor din Camera Deputatillor pe tema pragului la SIF-uri, atentia pe societatile financiare fiind mentinuta doar in apropierea adunarilor generale pentru propunerile de dividende pentru anul trecut.

In acest context, interesul se va muta catre alte titluri, care vor continua aprecierile pana aproape de nivelurile de rezistenta si nu este exclusa o depasire a acestor praguri. In plus, in sectorul energetic sunt marcari de profit, dupa cresterile puternice de saptamana trecuta. "Cresterile de saptamana trecuta au fost conduse de alte titluri si nu de societatile financiare ca pana acum, ceea ce este foarte bine pentru piata locala, pentru ca investitorii descopera astfel si alte actiuni decat societatile financiare si realizeaza ca sunt destule companii cu potential de crestere in piata. Aceasta tendinta s-a observat cel mai bine in sectorul energetic, unde titlurile Transelectrica si Transgaz au marcat aprecieri puternice", a explicat Mihai Muresian, trader in cadrul societatii de intermediere Intercapital Invest.

Sectorul energetic a revenit in schimb pe minus in sedinta de vineri, cu o scadere usoara pe indicele de profil, BET-NG, de 0,04%.

"Corectia este una mica, dar revenirea pe minus a titlurilor energetice arata o iesire a investitorilor la marcarile de profit. Ma astept ca saptamana aceasta sa vedem o continuare a corectiilor in piata pe sector", a adaugat Muresian.

La categoria SIF-uri, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cea mai mare apreciere, de aproape 3,2% fata de referinta, in timp ce restul societatilor financiare au consemnat aprecieri cuprinse intre 1,8% pe titlurile SIF Transilvania (SIF3) si 2,8% pe actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1). Indicele de profil BET-FI a urcat cu 2,4% fata de referinta, cea mai mare apreciere din piata.

"In ciuda cresterilor de vineri, cred ca interesul pe societatile financiare va continua sa scada in sedintele urmatoare, in conditiile unor amanari pe termen nedefinit pentru discutiile referitoare la majorarea pragului de detinere. Interesul pe SIF-uri va reaparea in apropierea adunarilor generale pentru aprobarea dividendelor pe anul trecut", a continuat Muresian.

In sectorul bancar, titlurile BRD au inchis in stationare, la pretul de 14,6 lei/actiune, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au continuat aprecierea inceputa saptamana trecuta, cu un avans de 1,8%. Tot in sectorul financiar, actiunile Broker Cluj (BRK), singura companie de intermediere bursiera de pe BVB, au urcat cu putin peste 1,1%, pana la pretul de 0,267 lei/actiune.

"In perioada urmatoare o sa vedem cresteri sectoriale pe anumite titluri, care vor testa pragurile de rezistenta, si nu exclud chiar o depasire a acestora. Odata cu consumarea interesului, o sa vedem marcari de profit, dar nu ma astept la iesiri violente", a incheiat Muresian.

Cresteri puternice au inregistrat si companiile din sectorul chimic Oltchim Rm. Valcea (OLT) si Carbochim Cluj Napoca (CBC), actiunile combinatului chimic din Cluj consemnand o apreciere de aproape 11%. De asemenea, si in sectorul metalurgic s-au inregistrat aprecieri peste media pietei, actiunile TMK Artrom (ART) urcand cu 5,5%.

De urmarit astazi