Rusii vor o moneda comuna cu statele foste sovietice dupa modelul euro ca sa-si reduca dependenta de dolar

Autor: Andreea Mioara Neferu 07.03.2010

Rusia ar putea renunta la rubla pentru a adopta o moneda comuna alaturi de Belarus si Kazahstan, in conditiile in care cele trei tari incearca sa-si extinda parteneriatele si sa-si reduca dependenta de dolarul american.



"Nu exclud o tranzitie la o moneda comuna cu aceste tari in viitor", a declarat vicepremierul rus Igor Suvalov, scrie Bloomberg. Uniunea monetara ar urma sa fie modelata dupa exemplul zonei euro, care a creat o noua moneda si nu a folosit una existenta deja, insa discutii in acest sens nu au fost initiate inca, a aratat vicepremierul rus.

Rusia si cele doua natiuni ex-sovietice intentioneaza sa lanseze o piata economica comuna pana in 2012, dupa ce uniunea vamala intre cele trei tari a intrat in vigoare la 1 ianuarie anul acesta. O moneda comuna este "urmatorul pas logic" dupa uniunea economica, a afirmat Suvalov, fara a oferi insa un orizont de timp pentru realizarea acestui obiectiv.

Rusia a incercat in ultimii ani sa promoveze monedele regionale in comert si sa-si diversifice rezervele internationale, care se afla pe locul al treilea in lume ca marime.

Eforturile au fost indreptate in directia reducerii riscurilor pe care le implica dominatia dolarului american in schimburile comerciale internationale.

Anul trecut, presedintele rus Dmitri Medvedev a pus sub semnul intrebarii viitorul dolarului ca moneda de rezerva internationala si a propus o serie de monede regionale, care sa stabilizeze economia mondiala.

Totodata, Medvedev a explicat ca o noua moneda supranationala ar putea reduce vulnerabilitatea in fata evolutiilor dolarului.

Rubla castiga teren

Cel mai mare furnizor de energie din lume ar putea alege sa vanda petrolul in ruble, a declarat la finalul lunii ianuarie ministrul rus de finante Alexei Kudrin.

Rubla s-a apreciat vineri cu 0,2% in fata cosului valutar euro-dolar, pana la 36,6142 unitati. Totodata, moneda ruseasca a castigat 0,6% in raport cu euro, pana la 40,4529 unitati si s-a depreciat cu 0,3% comparativ cu dolarul american, pana la 29,8394 ruble.

Banca centrala a Rusiei incearca sa limiteze fluctuatiile rublei in jurul cosului euro-dolar pentru a proteja exportatorii. In perioada august 2009-februarie anul acesta, banca centrala a utilizat un coridor de 35 pana la 38 de unitati in fata cosului valutar pentru fluctuatiile zilnice ale monedei.

Cele trei tari - Rusia, Belarus si Kazahstan - vor fi nevoite sa majoreze treptat comertul in monedele proprii inainte de a trece la o unitate monetara comuna, a declarat Andrei Kostin, director al VTB, a doua mare banca ruseasca, in cadrul conferintei ce a marcat preluarea de catre rusi a presedintiei rotative a Comunitatii Statelor Independente.

Cinci ani pana la adoptarea unei noi monede

"Adoptarea (unei monede comune - n.r.) va fi un pas firesc, in conditiile in care cele trei tari au renuntat la vize si impartasesc aceeasi limba; circulatia capitalului va ramane singurul factor in calea integrarii economice", a afirmat Alexei Moisseev, economist pentru Renaissance Capital.

"Lansarea unei noi monede ar dura cel putin cinci ani, in cazul in care se va lua decizia de creare a unei uniuni monetare", a mai spus Moisseev.

Rusia a incheiat deja aranjamente care ii permit utilizarea rublei si a yuanului chinez in comertul transfrontalier, a declarat in octombrie anul trecut viceguvernatorul bancii centrale ruse, Alexei Uliukaiev. Totodata, Kremlinul poarta discutii cu India si Brazilia pentru a le utiliza monedele in schimburile comerciale, a mai declarat Uliukaiev.

In urmatorul deceniu, vor exista cel mai probabil "cinci sau sase uniuni monetare" similare zonei euro, care sa limiteze dominatia dolarului, sa faciliteze comertul si sa reduca volatilitatea monedelor, a apreciat anul trecut Arkadi Dvorkovici, consilierul pe probleme economice al presedintelui rus.

Uniunile monetare sunt la moda

Exista si alte proiecte importante pentru formarea unor uniuni monetare dupa modelul euro. Patru state din Golful Persic si-au exprimat intentia de a adopta o moneda unica care sa le ajute sa scape de cursul de schimb fix fata de dolar. Consiliul monetar care va decide noul sistem este alcatuit din guvernatorii bancilor centrale din Kuweit, Arabia Saudita, Bahrein si Qatar. Oman si Emiratele Arabe Unite au ales sa se retraga din aceasta constructie monetara, insa sunt asteptate ca intr-o etapa ulterioara sa reintre in mecanismul uniunii. Si tarile din America Latina, dupa lansarea in 2008 a Uniunii Natiunilor Sud-Americane (Unasur), au anutat ca se indreapta catre crearea unei monede si a unei banci centrale comune. Presedintii tarilor din America Centrala s-au aratat dispusi sa adopte o moneda unica.