Raiffeisen: Clientii corporate ne ridica inca semne de intrebare

Autor: Izabela Badarau 07.03.2010

Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, a saptea banca de pe piata locala dupa active, este ingrjorat mai degraba de restantele care ar putea fi acumulate de companii decat de problemele clientilor individuali la plata ratelor.

"In timp ce pe segmentul persoanelor fizice riscul este relativ stabil si predictibil, chiar daca ne asteptam ca rata somajului sa creasca in continuare, un semn de intrebare ar putea aparea pe segmentul clientilor corporate, unde sumele sunt mai mari si unde nu se pot face restructurari la nesfarsit", a declarat pentru ZF Van Groningen.

Expunerea bancilor din creditele acordate persoanelor juridice este de aproximativ 129 miliarde lei (32 miliarde euro).

La nivelul pietei, credite clasificate ca "pierdere", adica provizionate cu 100%, se ridica la 22,8 miliarde lei (5,7 miliarde euro), potrivit datelor BNR pentru sfarsitul anului trecut.

Cu un an in urma, in ianuarie 2009, creditele care erau intrau in categoria "pierdere" aveau o valoare mai mica decat jumatate din nivelul inregistrat in decembrie, respectiv 10,3 miliarde lei (2,4 miliarde euro). Cu toate acestea, presedintele Raiffeisen spune ca banca nu a executat silit decat 30 de companii, raportat la un portofoliu de mii de clienti persoane juridice.

Avand in vedere ca in 2009 multe firme au apelat la garantiile Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri pentru imprumuturile bancare in conditiile in care activele imobiliare s-au devalorizat puternic, in mediul de afaceri a aparut intrebarea daca nu cumva acestea vor putea fi executate mult mai usor. Fondul de Garantare plateste bancii in termen de maximum 15 zile creditul nerambursat in cazul in care firma intra in default, in schimbul unui comision platit de firma Fondului. Pe de alta parte, procedura de executare a unui teren sau imobil este mai indelungata, iar bancile sunt mai deschise la negocieri si restructurari in acest caz decat in cazul garantiilor de stat, spun oamenii de afaceri.

"Ideea cu garantiile de stat era sa fie stimulata creditarea, nu sa fie executate mai usor. O institutie de credit care se respecta pe sine nu ar da un credit cuiva despre care stie ca nu poate plati. Un credit a fost acordat cu garantia statului pentru ca nu s-au gasit alte solutii de garantare", a raspuns Van Groningen in cadrul unui eveniment organizat de revista Business Review.