Popovici Nitu a fuzionat cu echipa de la Danescu & Asociatii

Autor: Cristi Moga 07.03.2010

Ca urmare a acestei fuziuni, Popovici Nitu a ajuns la 70 de avocati, iar departamentul de litigii are 20 de oameni.



Avocatii firmelor Popovici Nitu & Asociatii si Danescu & Asociatii au decis sa se uneasca, fuziune in urma careia firma fondata de Ernest Popovici in urma cu 15 ani a ajuns la o echipa de 70 de avocati, comparabila cu a unor firme precum Musat & Asociatii sau Tuca Zbarcea & Asociatii.

Corin Danescu, 51 de ani, fondatorul firmei Danescu & Asociatii, specializata in domeniul litigiilor, va deveni in urma fuziunii senior partner in cadrul Popovici Nitu & Asociatii, firma a carei denumire va ramane neschimbata.

Fuziunea celor doua firme va duce departamentul de litigii al Popovici Nitu & Asociatii la 20 de avocati, care vor fi coordonati de Corin Danescu si Ciprian Dontu, cel din urma fiind promovat recent in pozitia de partener al firmei.

"Cu Ernest Popovici ma cunosteam de cand am terminat facultatea si pot spune ca avem valente comune. De-a lungul timpului ne-am intalnit fata in fata pe cateva litigii. Acum insa s-au strans la un loc toate circumstantele pentru o fuziune", a declarat Corin Danescu, proaspatul senior partner al Popovici Nitu & Asociatii.

Corin Danescu provine dintr-o familie de avocati, tatal si bunicul acestuia fiind la randul lor avocati pledanti. La incepului anilor '90, Danescu a asistat mostenitorii familiilor Ghica, Sturdza sau Malaxa intr-o serie de procese de revendicare a unor importante cladiri din Bucuresti. Printre clientii recenti se gasesc producatorul de avioane Alenia Aeronautica sau grupul austriac Alpine, cu afaceri in constructii.

Fuziunea dintre cele doua firme vine la distanta de zece ani de o alta miscare asemanatoare, si anume integrarea casei de avocatura specializata in litigii a Anei Diculescu Sova in firma fondata de Ion si Manuela Nestor, miscare ce a dus la crearea numelui NNDKP.

"Impartasim aceleasi principii si avem aceeasi strategie de dezvoltare. Pe aceasta baza ideea fuziunii a venit in mod natural", a comentat si Ernest Popovici, senior partner si fondator al Popovici Nitu & Asociatii.

In contextul in care pietele consacrate in ultimii ani pentru avocati (fuziuni si achizitii, real estate, bancar) nu dau inca semne serioase de revenire, firmele de consultanta juridica decid sa se intareasca in domenii care nu reprezentau o miza importanta inainte de criza, precum litigii sau insolventa, noile "probleme" ale companiilor.

"Ne-am propus pentru o perioada sa crestem pe departamentul de litigii doar din forte proprii, dar ne-am dat seama ca nu poti recupera rapid, cu un avocat tanar, experienta unui avocat care a stat mii de ore la bara, in fata instantei. Este o situatie asemanatoare cu cea a pilotilor de avioane, care sunt pe atat de buni, pe cate ore de zbor au realizat. Stiam ca trebuie sa cooptam o figura importanta din domeniul litigiilor", explica fuziunea si Florian Nitu, managing partner al firmei.

Departamentul de litigii al Popovici Nitu a devenit astfel al doilea ca marime dupa cel de fuziuni si achizitii, care numara mai mult de 20 de avocati.

Firma a inregistrat anul trecut incasari de sapte milioane de euro, iar pentru anul acesta obiectivul este o noua crestere a afacerilor, cu 10-15%.

"Rezultatele financiare ale acestei fuziuni nu se vor vedea imediat, deoarece onorariile din litigii se achita de regula dupa pronuntarea verdictului", explica Florian Nitu.

In domeniul litigiilor cele mai active firme din Romania sunt, in general, jucatorii mari, precum Musat & Asociatii, NNDKP si Tuca Zbarcea & Asociatii, dar si firme ceva mai mici, precum Stoica & Asociatii sau Zamfirescu Racoti Predoiu, care beneficiaza de experienta unor avocati reputati, precum Valeriu Stoica sau Calin Andrei Zamfirescu.

Ernest Popovici

Popovici Nitu & Asociatii

Corin Danescu

Danescu & Asociatii