Carabulea preia fraiele Bancii Carpatica

Autor: Roxana Daniela Pricop 07.03.2010

Ilie Carabulea, cel mai mare actionar al Bancii Comerciale Carpatica (BCC), cu 36,45% din actiuni, a fost numit in functia de presedinte al bancii, in locul lui Viorel Grigore, care nu a primit avizul Bancii Nationale a Romaniei. Analistii sunt de parere ca schimbarea de conducere nu va modifica strategia institutiei de credit aflata in pragul celei mai mari majorari de capital din istorie.

Nicolae Surdu a fost reconfirmat in functia de presedinte al directoratului de catre membrii Consiliului de Supraveghere. Numirea celor doi are loc dupa ce la finele lunii februarie Banca Nationala a Romaniei a aprobat doar trei dintre cei cinci membri propusi de actionari pentru Consiliul de Supraveghere. Mai exact, BNR i-a avizat pe Ilie Carabulea, Doina Toader si Nicolea Petria ca membri pentru Consiliul de Supraveghere al Carpatica si i-a respins pe Viorel Grigore si Ioan Gandila.

"Numirea lui Ilie Carabulea aduce un plus de imagine bancii. Atunci cand presedintele este si cel mai important actionar, este de inteles ca implicarea acestuia in conducerea bancii va fi mai mare. Pe de alta parte, strategia bancii nu se va schimba pentru ca Ilie Carabulea beneficia oricum de influenta asupra conducerii din pozitia de cel mai mare actionar", a spus Mihai Chisu, broker la societatea de intermediere IFB Finwest.

Preluarea functiei de presedinte de catre omul de afaceri sibian are loc la cateva zile distanta de convocarea actionarilor in cadrul Adunarii Generale pentru a supune la vot majorarea de capital in valoare de 103,4 milioane de lei (25 mil. euro). Pe 13 martie, actionarii Carpatica vor decide daca cea mai mare majorare de capital din istoria bancii va avea sau nu loc.

Actiunile Carpatica au incheiat ultima sedinta de tranzactionare in crestere cu 2,06%, pana la un pret de 0,09 lei/titlu, avand o capitalizare de 225,7 mil. lei (55 mil. euro).