Ajuns la mana kazahilor, statul roman estimeaza acum ca va incasa doar jumatate din cele 570 mil. euro de la Petromidia. Cum comentati?

Autor: Roxana Petrescu 07.03.2010

Statul roman nu a avut niciun cuvant de spus in ceea ce priveste vanzarea grupului Rompetrol, format de omul de afaceri Dinu Patriciu in jurul rafinariei Petromidia, catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz, tranzactie care a facut din Patriciu cel mai bogat om din Romania, desi are de recuperat datorii de 571 mil. euro de la Rompetrol Rafinare - Petromidia.

In acest moment, statul nu are certitudinea ca grupul KazMunaiGaz va plati cei 571 de milioane de euro, existand riscul ca sa redevina actionar la Petromidia, intr-un moment in care are mare nevoie de bani. Guvernul se asteapta ca suma care va fi incasata sa se ridice la doar jumatate din restanta scadenta in acest an, respectiv circa 285 mil. euro, din cauza lipsei de lichiditati a companiei, conform proiectului programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012. Pentru restul sumei, statul ar putea primi actiuni la Rompetrol Rafinare- Petromidia.

Omul de afaceri Dinu Patriciu, care a incasat circa 1,6 mld. dolari de la kazahi din vanzarea grupului Rompetrol in 2007, nu mai are insa nicio grija in privinta datoriilor, desi in 2003 el a fost cel care a obtinut de la Guvern facilitatea transformarii datoriilor istorice ale Petromidia in obligatiuni. El nu a avut insa nicio problema in a vinde pachetul majoritar de actiuni al grupului Rompetrol si implicit rafinaria Petromidia, fara a avea nevoie de niciun fel de acord din partea statului.

Unii experti din piata spun ca in astfel de tranzactii nici nu este necesar acordul creditorului, statul roman nefiind direct implicat in tranzactie, in timp ce altii sustin ca totusi ar fi fost o miscare isteata impunerea anumitor conditii.

"Cine preia o companie, o preia cu tot cu obligatiile pe care aceasta le are. Imaginati-va cum ar fi ca la fiecare tranzactie statul sa-si dea permisiunea. Lucrurile stau foarte simplu. Iei compania, iei datoriile acesteia, iar daca acestea nu vor fi platite, statul devine actionar", a declarat Varujan Vosganian, fost ministru de finante in perioada in care kazahii de la KazMunaiGaz au preluat primul pachet de 75% din actiunile grupului Rompetrol.

Potrivit specialistilor din piata, statul nici nu ar fi avut de ce sa ceara anumite drepturi in tranzactia dintre grupul Rompetrol si KazMunaiGaz.

"Tranzactia s-a facut in alta parte, la un alt nivel corporatist, asa ca nu a necesitat permisiunea statului roman", spune un avocat.

"Nu are legatura instrainarea unui pachet de actiuni cu creanta pe care statul o are de recuperat. Nu este nimic nefiresc in faptul ca statului roman nu i s-a cerut acordul asupra tranzactiei intre Rompetrol si KazMunaiGaz. Creanta lui nu este afectata de aceasta tranzactie", spune un alt avocat. In vara anului 2007, Rompetrol Holding (Elvetia) a vandut 75% din actiunile pe care le detinea la Rompetrol Group (Olanda) catre compania kazaha de stat KazMunaiGaz. Din grupul Rompetrol face parte si Petromidia. Doi ani mai tarziu, Rompetrol Holding, controlat de Patriciu, vinde si restul de 25% din actiuni catre KazMunaiGaz.

"Din cate stiu eu, nu au cerut nimic (statul roman - n. red.) in ceea ce priveste tranzactia dintre Rompetrol si KazMunaiGaz", a declarat Theodor Atanasiu, fost presedinte al AVAS in timpul guvernarii Tariceanu. Atanasiu a fost cel care a scos de sub monitorizarea postprivatizare Rompetrol Rafinare (Rafinaria Petromidia) in februarie 2007, permitand astfel ca in august 2007 Dinu Patriciu sa vanda cea mai mare parte a grupului Rompetrol fara restrictii.

"In cazul in care vreodata exista intentia de vanzare asupra unui bun asupra caruia eu am anumite drepturi, ar trebui sa fiu si eu intrebat pentru ca acel bun, poate fi stricat si apoi nu am cum sa-mi mai satisfac creanta. Ar fi fost bine ca statul roman sa ridice anumite conditii in aceasta tranzactie, dar in mod normal nu este un lucru obligatoriu", spune un alt avocat.

Rafinaria Petromidia a fost preluata in anul 2000 de catre grupul Rompetrol detinut de Patriciu cu 50,5 mil. dolari, la care se adaugau datorii reesalonate de 550 mil. dolari. Rompetrol nu a platit aceste datorii, acestea fiind transformate in 2003 in obligatiuni cu o maturitate de 7 ani.

In 2007 si 2009, grupul Rompetrol, cu tot cu rafinarie Petromidia, este vanduta de Patriciu catre KazMunaiGaz, valoarea totala a celor doua tranzactii fiind de 1,7 miliarde de dolari.