Leonard Orban, de la 17.000 la 1.700 de euro pe luna: fostul comisar european a fost numit consilier prezidential

Autor: Doina Anghel 08.03.2010

Presedintele Traian Basescu a semnat in aceasta dimineata numirea lui Leonard Orban, fratele deputatului PNl Ludovic Orban, in functia de consilier prezidential, acesta urmind sa il sfatuiasca pe presedinte in probleme de afaceri europene.

Orban, 49 de ani, a fost comisar al Romaniei pe probleme de multilingvism in prima echipa a lui Jose Manuel Durao Barroso, el afiliindu-se grupului liberal din PE, ALDE, unde sunt membrii si europarlamentarii romani din PNL.

Prin numirea lui Orban, se poate spune ca seful statului a facut o mutare strategica dupa congresul PNL de simbata la care Crin Antonescu a fost reconfirmat in functie iar Ludovic Orban, fratele fostului comisar a pierdut functia de prim-vicepresedinte. Orban, un adversar notoriu al lui Traian Basescu, a fost cel care a pledat in partid pentru o gvernare alaturi de PD-L, dupa alegerile din 2008, idee care a fost respinsa atunci de liberalii de la conducerea partidului.

Basescu si l-a apropiat si pe fostul ministru liberal Sebastian Vladescu, actualul ministrul de finante si un apropiat al lui Calin Popescu Tariceanu, care a fost "impus" in Guvernul Boc de seful statului.

Leonard Orban va avea un salariu de 1.700 de euro in pozitia de consilier prezidential. Totusi, Orban va mai lua bani de la Comisie inca trei ani, dat fiind ca legislatia europeana prevede ca inaltii functionari ai UE primesc vreme de trei ani de la predarea functiei o "indemnizatie de tranzitie pentru reinsertie" echivalenta cu 40-65% din salariul de baza (brut). Salarul brut pentru comisari (fara indemnizatiile de sedere si reprezentare) a fost anul trecut de 19.900 euro, in vreme ce presedintele Comisiei a avut un salariu brut de 24.400 de euro.