Bancpost vinde ipotecare cu asigurare de somaj

Autor: Ciprian Botea 08.03.2010

Bancpost, una dintre primele zece banci de pe piata, incearca sa-si atraga clientii cu un credit ipotecar in euro cu dobanda fixa incepand de la 7,95% in primii trei ani si cu asigurare impotriva somajului. Dobanda creste cu un sfert de punct procentual daca finantarea depaseste 70% din pretul locuintei.

Banca vine si cu o oferta de credit in lei, cu o dobanda fixa de 12,25% pe an in primii trei ani. Comisionul de acordare este de 2% din valoarea imprumutului, iar cel de rambursare anticipata este de 3,5% din suma rambursata.

Dupa primii trei ani de contract, creditul poarta o dobanda variabila formata din rata EURIBOR la sase luni plus o marja de 6,25% la euro, respectiv din ROBOR la sase luni plus 3,25% la lei. Marja de dobanda creste, de asemenea, cu 0,25% daca valoarea creditului depaseste 70% din pretul de achizitie al bunului ipotecat.

Mihai Bogza, presedintele bancii, declara anterior ca spera la o crestere cu doua cifre a portofoliului de credite anul acesta, pe partea de retail mizand in principal pe imprumuturi pentru locuinte.

Bancpost participa si in programul "Prima casa", unde acorda credite atat in lei, cat si in euro in limita unui plafon de 16,17 mil. euro. Costurile percepute de banca sunt cele maximale acceptate de Guvern, adica EURIBOR la trei luni plus o marja de 4% la euro si ROBOR la trei luni plus 2,5% pe an la lei. Conditiile de creditare sunt neschimbate fata de oferta initiala.

Creditul ipotecar lansat ieri de Bancpost are o perioada maxima de rambursare de 35 de ani. Venitul minim lunar al aplicantului trebuie sa fie de minimum 400 de euro sau echivalentul in lei. Asigurarea impotriva somajului este valabila in primii trei ani si este inclusa in costul creditului.

Banca nu percepe comision de administrare a creditului, iar in costul acestuia include si o polita de asigurare de viata.