Proceduri mai scurte cu doua zile pentru creditele „Prima casa”

Autori: Razvan Voican , Ciprian Botea 08.03.2010

Procedura de acordare a unui credit prin programul "Prima casa" va fi scurtata cu circa doua zile dupa ce Fondul de Garantare a Creditelor a realizat o aplicatie informatica prin care bancile pot incarca online solicitarile de garantare, spune Adrian Jantea, director de distributie retail in BRD.

Pana acum, cererile de garantare erau trimise prin posta, ceea ce lua mai mult timp, in conditiile in care clientilor le este dificil sa-i convinga pe vanzatori sa incheie precontracte cu valabilitate prea mare si risca sa piarda locuinta aleasa in cazul prelungirii formalitatilor. De asemenea, aplicatia permite o monitorizare mai buna a stadiului fiecarui dosar si a istoricului solicitarilor trimise de o banca.

Fondul a continuat sa evalueze dosare de credit si in "pauza" legala dintre cele doua etape ale programului, numai in perioada 26 februarie - 2 martie trimitand bancilor peste 300 de dosare cu cererea de garantare aprobata pentru antecontracte incheiate pana la 15 februarie. Perioada maxima in care Fondul studiaza un dosar este de 5 zile.

"Practic, noi n-am intrerupt programul, am facut analiza solvabilitatii si pentru clientii care au venit dupa 15 februarie, iar acum dupa ce ni s-a aprobat noul plafon de garantare (161,72 mil. euro) ii contactam si reluam constituirea dosarelor", afirma Alina Neagu, director supervizare retea in BRD.

Reprezentantii bancii sustin ca pana acum nu au inregistrat cazuri de default la vreunul dintre creditele acordate prin "Prima casa". "Au fost doar mici intarzieri punctuale la plata ratelor, de cateva zile."

Fata de prima etapa a programului, BRD a redus cu 0,1% marjele peste rata EURIBOR la 3 luni pentru cele doua variante de credit in euro: pana la 2,4% pentru scadente cuprinse intre 10 si 20 de ani, respectiv la 2,65% pentru cele intre 20 si 30 de ani. Marja maxima permisa de Guvern este de 4%.

Sorin Popa, directorul general adjunct al BRD responsabil cu retailul, afirma ca banca a putut reduce usor marjele de dobanda la creditele pentru "Prima casa" datorita liniei de finantare acordate de banca-mama Société Générale.

"Am incercat sa dam un semnal de ieftinire a creditelor pentru ca noi credem ca e un program foarte important pentru economie. Cred ca e bine ca nu au fost majorate mai mult plafoanele de garantare pe tipuri de locuinte pentru ca altfel s-ar fi incurajat speculatiile pe piata. Acum mai trebuie ca si dezvoltatorii sa faca eforturi pentru a reduce preturile pana la marje de castig rezonabile, nu exagerate ca in anii trecuti", spune Popa.

CEC vine si cu o oferta in euro

Dupa ce in prima etapa a programului a esuat cu oferta de credite exclusiv in lei, din cauza costurilor mai mari, banca de stat CEC Bank lanseaza acum si o varianta in euro.

"O sa avem in oferta si un credit ipotecar in euro, cu o dobanda formata din EURIBOR la trei luni si o marja de 4% (nivelul maxim admis - n. red.), a declarat pentru ZF Radu Ghetea, presedintele bancii. El a precizat ca la creditul in lei se mentine marja de 1,9%, insa baza de pornire a costului va fi rata ROBOR la 3 luni din 26 martie, de 6,47%, ceea ce amelioreaza competitivitatea acestei variante de finantare. CEC are un plafon aprobat de 21,56 mil. euro, al saptelea ca marime.

In cazul locuintelor construite prin asociere documentatia nu a fost inca definitivata. Asocierea nu va avea personalitate juridica si ramane de vazut daca bancile vor credita asociatia sau pe fiecare membru al acesteia.