Bechtel ar putea evita o parte din cele 1.900 de concedieri anuntate

Autor: Laurentiu Cotu 08.03.2010

Guvernul si Bechtel vor semna un acord de continuare a lucrarilor la autostrada Transilvania in aprilie, iar Executivul va achita o noua transa din datoria fata de companie, urmand ca in 2010 sa fie finalizati circa 20 de kilometri, iar doua treimi dintre angajatii constructorului sa fie pastrati.

Pentru Bechtel lucreaza in prezent 2.300 de angajati, ceea ce ar insemna ca doar 700 de angajati vor fi disponibilizati, nu 1.900, cum arata notificarile de concediere depuse ieri de Bechtel.

Premierul Emil Boc a avut o intalnire cu reprezentantii companiei americane Bechtel si a anuntat la finalul discutiei ca va semna cu constructorul un protocol de continuare a lucrarilor in aprilie, luna in care va fi achitata si o noua transa din datoria fata de constructor pentru lucrarile executate pana in prezent, potrivit Mediafax. Cuantumul datoriei statului catre compania Bechtel era la inceputul anului de peste 200 mil. euro, plus TVA.

Conducerea sindicatului Transilvania al angajatilor

Bechtel a anuntat tot ieri ca intentioneaza ca pana la finele acestei saptamani sa actioneze in instanta constructorul autostrazii Transilvania pentru nerespectarea legii in ceea ce priveste procedura de concediere colectiva a angajatilor.

Decizia vine pe fondul unei notificari trimise de compania Bechtel catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj privind disponibilizarea a 1.915 angajati de pe santierul autostrazii Transilvania.

"Vom avea in cursul acestei saptamani o discutie cu reprezentantii Cartel Alfa Cluj si suntem decisi sa actionam in judecata Bechtel pentru mai multe abateri ale companiei de la respectarea legii. Bechtel nu a respectat procedura de concediere colectiva si a redus termenul de la trei luni la doua luni si 10 zile", a declarat pentru ZF Transilvania Mihai Lup, presedintele sindicatului Transilvania al angajatilor Bechtel.

Reprezentantii AJOFM Cluj considera ilegala procedura de disponibilizare a angajatilor autostrazii Transilvania si spun ca Bechtel vrea ca prin aceste masuri sa-si recupereze sumele pe care le are de incasat de la statul roman in contul lucrarilor executate pana acum la autostrada.

"Din punctul nostru de vedere, Bechtel a respectat intocmai procedura de concediere colectiva a angajatilor. Am trimis pana acum doua notificari de decizie catre institutiile abilitate ale statului, urmand ca in perioada 6 - 20 aprilie sa trimitem notificarile individuale. Nu s-au luat inca deciziile finale in ceea ce priveste concedierile colective, insa daca nu vom ajunge la un acord cu reprezentantii Guvernului, vom trece la concedierea angajatilor", a declarat Liliana Tebeica, specialist de comunicare al Bechtel.

Angajatii concediati vor beneficia de o plata compensatorie echivalenta cu doua salarii de baza, iar in cazul in care situatia se va imbunatati procesul concedierilor va inceta.