Oxigen pentru constructori: Ministerul Culturii are in derulare investitii de peste 150 mil. euro

Autor: Catalin Lupoaie 09.03.2010

Ministerul Culturii a devenit unul dintre cei mai activi investitori pe piata constructiilor, dupa ce a atribuit sau are in proces de atribuire licitatii de peste 150 mil. euro pentru reabilitarea unor cladiri de interes cultural, precum Biblioteca Nationala sau Teatrul National Bucuresti, proiecte finantate cu bani de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE).



Ministerul a cheltuit deja 100 de milioane de euro dintr-un imprumut contractat in 2006 de la BDCE, care expira in 2009, dar a fost prelungit pana in 2011, iar valoarea finantarii a crescut de la 116 milioane de euro la 300 de milioane de euro.

In conditiile in care Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si Ministerul Transporturilor intarzie inceperea unor licitatii pentru proiecte majore de investitii, constructorii trebuie sa se multumeasca cu proiecte mai mici, asa cum sunt cele de reabilitari de cladiri de patrimoniu.

De altfel, licitatiile organizate de Ministerul Culturii au atras interesul unora dintre cele mai mari companii de constructii. Proiectele vor crea sute de locuri de munca si vor genera cerere de produse de la furnizorii de materiale pentru finisaje.

"Imprumutul de 116 milioane de euro pe care l-am contractat in 2006 avea termen de finalizare la sfarsitul anului trecut, insa a fost prelungit pana la sfarsitul anului trecut, pentru ca alocatiile bugetare pentru cofinantarea proiectelor a fost redusa. Avem un grad de absorbtie ridicat la acest credit, avand in vedere ca pana in prezent au fost cheltuiti 100 de milioane de euro", afirma Bogdan Bogdan Trambaciu, directorul Unitatii de Management a Proiectului (UMP) din cadrul Ministerului Culturii.

In martie 2006 a fost semnat de catre Guvern si Presedintele Romaniei Memorandumul de imputernicire a Ministerului Finantelor pentru identificarea si atragerea de resurse financiare, pentru finantarea programului de restaurare a 23 de monumente istorice si institutii publice de cultura.

Pana in prezent a fost deja reabilitat Teatrul

Maghiar din Cluj, Directia Judeteana pentru Cultura Culte si Patrimoniul Cultural National Botosani (DJCCPCNB), Muzeul Brukhenthal din Sibiu, DJCCPCN Salaj, iar anul acesta vor fi incheiate lucrarile de restaurare ale Muzeului Colectiilor de Arta, Muzeul Grigore Antipa si Palatul "Alexandru Ioan Cuza" de la Ruginoasa.

"Pentru proiectele de anul acesta bugetul alocat de guvern, de 50 de milioane de euro, acopera doar jumatate din investitiile necesare, insa speram ca vom primi necesarul de bani la urmatoarea rectificare bugetara", sustine Trambaciu.

Majorare cu 50% a contractului de reabilitare a Bibliotecii Nationale

Contractul de constructie a Bibliotecii Nationale a Romaniei a fost majorat prin negociere directa la inceputul lunii martie cu peste 50%, pana la 99 mil. euro, fara TVA, dupa ce a fost integrat si corp Aula si corp tehnic, initial fiind licitata doar reabilitarea corpului central.

Compania de constructii Aedificia Carpati, detinuta de omul de afaceri Petre Badea, a castigat anul trecut contractul de reabilitare a Bibliotecii Nationale, contract in valoare de 64,3 mil. euro fara TVA, cu o durata de executie de 30 de luni, majorarea derulata in martie fiind de 34,8 mil. euro. "Corpul Aula si corpul tehnic nu au fost cuprinse in prima parte a licitatiei, pentru ca nu erau prinse in acordul cadru de imprumut cu BDCE. Contractul a fost atribuit prin negociere directa, pentru ca era imposibil tehnic ca lucrarea sa fie castigata de alt constructor, avand in vedere ca cele doua corpuri sunt legate de corpul central", explica Trambaciu.

Castigatorul reabilitarii TNB, anuntat la sfarsitul lunii

Ministerul Culturii va anunta la sfarsitul lunii castigatorul licitatiei de reabilitare a Teatrului National din Bucuresti, contract estimat la circa 51 mil. euro fara TVA, pentru care se lupta 10 consortii si companii de constructii. Institutia va mai scoate anul acesta la licitatie reabilitarea Muzeului Taranului Roman (8 mil. euro), Opera Nationala (11 mil. euro), Sala Omnia (3 mil. euro) si Muzeul Kalinderu (2 mil. euro).

Teatrul National Bucuresti

Valoarea investitiei: 51 mil. euro, fara TVA

Durata de executie: 28 de luni

Obiectivul proiectului: reabilitarea cladirii TNB si dublarea numarului de locuri in salile de spectacol, de la 1.720 la peste 3.100.

Stadiul proiectului: pe 22-23 martie va fi anuntat castigatorul licitatiei.

Muzeul Taranului Roman

Valoarea investitiei: 8 milioane de euro

Obiectivul proiectului: reabilitarea cladirii muzeului

Stadiul proiectului: urmeaza sa fie demarata licitatia.

Opera Nationala

Valoarea investitiei: 11 milioane de euro

Obiectivul proiectului: reabilitarea cladirii Operei Nationale

Stadiul proiectului: urmeaza sa fie demarata licitatia.