Exclusiv online - Topul celor mai ieftine asigurari RCA pentru un Logan

Autor: Angela Placinta 09.03.2010

Cele mai ieftine asigurari RCA (raspundere civila auto obligatorie) pentru un autoturism Logan cu motor de 1,4 litri se gasesc la BCR Asigurari, Euroins, Astra si Carpatica, tariful pentru un an fiind de sub 400 de lei. Astfel, pentru un sofer din Bucuresti, in varsta de 35 de ani, asigurarea RCA costa 336 de lei pe an la BCR Asigurari, 342 de lei la Euroins, 363 de lei la Astra si 372 de lei la Carpatica Asig, potrivit datelor furnizate de site-ul rca-ieftin.ro.

Acest pret este valabil pentru soferii care nu au cauzat daune in ultimul an. In cazul in care au fost implicati in accidente auto, iar asiguratorul care a vandut polita RCA a platit despagubiri, asigurarea este mai scumpa in 2010, deoarece a fost introdus sistemul bonus-malus. Acest sistem presupune reducerea pretului asigurarii pentru soferii fara accidente si majorarea acestuia pentru cei cu un istoric bogat de daune.

Fata de 2009, asiguratorii au majorat pretul politei RCA cu 10-40% sau chiar mai mult, in functie de companie. Ei justifica aceste scumpiri prin cresterea continua a numarului de accidente auto si scumpirea pieselor de schimb din cauza cresterii cursului valutar (majoritatea pieselor sunt importate).

Asiguratorii care practica preturi de peste 400 de lei pe an pentru o polita RCA in cazul unui Logan de 1,4 litri sunt Groupama (410 lei), ABC Asigurari (414 lei), Asirom (418 lei), Ardaf (423 lei), Uniqa (437 lei), Omniasig (468 lei) si Generali (606 lei), potrivit rca-ieftin.ro. Mai multi asiguratori au diverse servicii promotionale, cadouri sau reduceri pentru a atrage clienti pe segmentul RCA. Euroins, de exemplu, acorda un tichet cadou in valoare de 10 lei la incheierea unei polite RCA. Uniqa le ofera clientilor RCA gratuit serviciul de alerta meteo, prin intermediul caruia ei sunt avertizati prin SMS cu privire la diverse fenomene meteorologice (furtuna, viscol etc.), astfel incat sa poata lua din timp masurile necesare pentru a-si proteja bunurile. De asemenea, Generali Asigurari acorda o reducere de 15% clientilor care au un copil minor.

In ultimele luni asigurarile RCA au fost subiectul unor discutii aprinse intre service-urile auto, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si companiile de asigurari. Astfel, service-urile afirma ca au intarzieri importante la plata raparatiilor din partea asiguratorilor, insa multe firme de asigurari spun ca nu au astfel de probleme. Pe de alta parte, CSA afirma ca nu se poate implica in relatia dintre service-uri si companiile de asigurari.