RCS&RDS: De la oferte initiale de finantare de 500 mil. $ la amanarea emisiunii de obligatiuni. Seful companiei explica ce s-a intamplat

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 08.03.2010

Ghinioanele par sa se tina lant de compania RCS&RDS, una dintre cele mai mari companii telecom din regiune, cu afaceri anuale mai mari de 700 mil. $. Dupa ce in 2007 compania renunta la listarea la Londra pe fondul unei deteriorari a ratingului Romaniei si a climatului de pe pietele financiare internationale, luna februarie 2010 gaseste operatorul intr-o situatie asemanatoare. Doua saptamani ne-au despartit de o emisiune de bonduri de succes, spun RCS si Citi. "Jocurile" par sa fi fost stricate, involuntar, de Grecia - in mod ironic, unul dintre actionarii rivalilor Romtelecom si Cosmote.



RCS&RDS, una dintre cele mai mari companii telecom din regiune, a amanat luna trecuta lansarea unor obligatiuni de 200 mil. $ pe pietele externe dupa ce piata de bonduri a fost blocata in principal ca urmare a stirilor privind riscul ca Grecia sa intre in incapacitate de plata, si nu ca urmare a unei lipse de incredere a investitorilor in capacitatea operatorului de a-si plati datoriile, explica Alexandru Oprea, 50 de ani, directorul general al companiei, intr-un interviu exclusiv pentru Ziarul Financiar.

"Procesul legat de emisiunea de bonduri a fost practic suspendat pentru simplul motiv ca pietele au devenit inactive. Si nu a fost numai cazul nostru. Aproape toate procesele de lansare de bonduri care erau pe piata in momentul respectiv au fost retrase", a declarat Oprea, adaugand ca "povestea" companiei romanesti care a crescut de la un mic operator de cablu TV cu cateva mii de clienti in Romania la un jucator regional cu afaceri de 710 mil. dolari in 2009 si milioane de clienti a atras atentia a "zeci" de investitori din Europa si SUA.

Compania a demarat anul trecut, impreuna cu bancherii de la Citi, procedurile pentru lansarea unei emisiuni de bonduri de 200 mil. $ (140 mil. euro), bani necesari pentru imbunatatirea lichiditatii scazute a operatorului, potrivit agentiei de rating Standard & Poor's (S&P).

Pe langa oamenii Citi, o echipa a RCS&RDS a avut in prima parte a anului zeci de intalniri cu investitori, desfasurate in principal in centrul financiar al Londrei, dar si in Statele Unite, povesteste Oprea.

"Dincolo de materialele oficiale comunicate, de prospectul de emisiune si de alte informatii suplimentare comunicate de echipa de vanzare a Citi, am avut intalniri directe cu peste 50 de investitori. Senzatia mea dupa acele intalniri a fost ca am generat o reactie buna, interes, comentarii pozitive", spune seful RCS&RDS.

Astfel, in prima parte a procedurilor de lansare a bondurilor, cand investitorii exercita primele optiuni privind suma pe care sunt dispusi sa o investeasca si dobanda solicitata, operatorul telecom local ar fi strans ordine in valoare de peste 500 mil. $, la un "pret" apropiat de intervalul propus de RCS&RDS (respectiv o dobanda intre 9,75 si 10% pe an, in dolari).

Pe lista investitorilor interesati se aflau nume mari din zona fondurilor de investitii, spune Oprea, fara a oferi insa alte detalii. "Din ceea ce ne-a fost comunicat si din toate informatiile pe care le avem a fost un interes bun si destul de mare din partea investitorilor", spune el.

De ce ar fi fost investitorii dispusi sa isi plaseze banii in una dintre cele mai indatorate companii din Romania, care are de infruntat pe fiecare piata din regiune giganti ca Deutsche Telekom, Orange si Vodafone? In Romania, una din cele mai mari piete a RCS&RDS, spre exemplu, compania se lupta cu toti cei trei giganti telecom mentionati, iar in 2008, spre exemplu, Orange si Vodafone au facut impreuna un profit net mai mare decat afacerile RCS&RDS din toata Europa Centrala si de Est.

In plus, piata telecom din Romania nu mai este la fel ca acum patru ani, dupa ce atat Romtelecom, cat si UPC au trecut printr-un proces de restructurare si au devenit agresive pe piata. Un exemplu este piata de servicii internet, unde RCS&RDS a castigat din martie 2008 pana in decembrie 2009 aproximativ 100.000 de clienti, in timp ce Romtelecom a castigat 400.000. Aproximativ aceeasi dinamica se regaseste si pe piata de televiziune prin satelit, unde Romtelecom a ajuns, dupa un start cu doi ani mai tarziu decat RCS&RDS, numarul doi pe piata. In plus, Romtelecom a revenit pe piata de cablu printr-o companie mai mica (Nextgen) si care se poate "misca" astfel mai usor, luptand cu RCS&RDS prin metode asemanatoare: achizitii si tarife agresive. Un detaliu, pe care reprezentantii RCS&RDS par a-l trece in plan secund, este ca Nextgen este condus de Ovidiu Ghiman, fostul director comercial al RCS&RDS.

Suntem mai puternici decat sugereaza rivalii nostri ca am fi, spune in replica Alexandru Oprea, care aduce ca argument in favoarea sa, in premiera, cifre si date despre investitiile si numarul de clienti ai RCS&RDS. Unul dintre argumentele cheie ale companiei romanesti in fata rivalilor din regiune este infrastructura, spune Oprea, care a fost construita in ani de zile cu companii ca Nokia Siemenes, IBM, Huawei, ZTE si D-Link si care a inghitit un miliard de dolari doar in ultimii trei ani.

Seful RCS&RDS a evitat pe durata intregului interviu sa faca referiri directe la competitorii sai, insa una dintre sublinierile facute de el - ca infrastructura RCS&RDS a fost construita in "ani de zile", pare a fi un raspuns la o declaratie de intentie a Romtelecom, care anunta, prin vocea directorului executiv Yorgos Ioannidis, pentru acest an, investitii masive intr-o retea de fibra optica nationala, ca parte a unui program de investitii de 150 mil. euro (suma echivalenta cu imprumutul pe care vrea sa il faca RCS&RDS).

In acest moment insa, puncteaza Alexandru Oprea, compania sa ofera, pe baza infrastructurii proprii de fibra optica, cele mai mari viteze de acces la internet de pe piata - la cele mai mici tarife. Combinatia a adus RCS&RDS pe primul loc pe piata, iar datele furnizate de Oprea, in exclusivitate pentru ZF, arata ca operatorul ramane, cu 1,1 milioane de clienti, liderul pe internet, singurul segment al pietei de comunicatii din Romania care a crescut consistent si in plina recesiune.

Seful RCS&RDS a abordat si problema datoriilor pe care le are compania - 672 mil. $ la finele anului trecut. Este un subiect caruia i s-a dat o amploare prea mare si fara ca si cifrele sa fie puse in context, spune Alexandru Oprea, admitand insa ca "discretia" companiei a accentuat discutiile pe aceasta tema.

"Va incurajez - nu vreau sa o fac eu, dar va incurajez sa va uitati la grupul de companii in care suntem - operatori din acelasi domeniu din piete din zona sau occidentale si sa comparati nivelul de indatorare. Doi - mai important decat aceasta, cred ca autoritatile adevarate in domeniul respectiv sunt agentiile Moody's si Standard & Poor's care au cotat, deci nu au facut comentarii, ci au cotat, au dat o nota companiei noastre. Notele respective au fost foarte bune, peste asteptari", sustine Oprea.

Agentiile de rating S&P si Moody's au atribuit obligatiunilor RCS calificativele "B+", respectiv "Ba3" - aferente unei companii capabile sa-si indeplineasca angajamentele financiare, dar vulnerabile la eventuale deteriorari ale economiilor din tarile Europei Centrale si de Est.

"Marea majoritate a investitorilor au considerat profilul de risc al RCS&RDS drept un factor pozitiv important", spune insa Shahmir Khaliq, directorul general al Citi Romania, care sustine ca o discutie despre cat de mari ar fi fost dobanzile platite de RCS&RDS e prematura. "Este irelevant sa discutam de pretul finantarii, in conditiile in care procedurile nu au fost finalizate, iar RCS&RDS nu a ajuns in faza in care sa negocieze cu investitorii nivelul dobanzilor. Nu se poate discuta deci daca pretul finantarii platit de RCS&RDS este mare sau mic."

Este deci posibil ca RCS&RDS sa incerce din nou sa plaseze pe piata externa obligatiunile de 200 mil. $? "In ceea ce priveste posibilitatea ca RCS&RDS sa revina pe piata de capital, nu vreau sa intru in detalii insa am avut un feedback foarte bun din partea investitorilor, deci in viitor, cand vom simti ca momentul este potrivit si daca si compania isi doreste, vom fi mai mult decat fericiti sa sprijinim revenirea RCS&RDS pe piata de capital", spune seful Citi.

Ne descurcam fara probleme si fara cei 200 mil. $, spune Oprea, un obiectiv mai important al bondurilor fiind ca firma romaneasca sa iasa pe piata internationala de capital.

Seful Citi Romania: RCS&RDS a avut o primire buna

Datele financiare ale RCS&RDS si ratingurile acordate de agentiile Moody's si Standard & Poor's au fost "foarte bine" primite de investitori, iar faptul ca operatorul provenea din Romania a sporit interesul pentru bonduri, spun reprezentantii Citi, care au actionat ca lead manager pentru vanzarea obligatiunilor de 200 mil. $.

"Profilul financiar al RCS&RDS este unul foarte bun, aspect reflectat si in ratingurile obtinute de companie", a spus pentru ZF Shahmir Khaliq, directorul general al Citi Romania. De ce a amanat atunci RCS bondurile? "Din cauza unor probleme semnificative de pe pietele de capital, cum a fost spre exemplu situatia din Grecia - care incepuse sa devina subiectul principal al stirilor, aversiunea fata de risc a investitorilor a crescut imediat. Ceea ce s-a intamplat a fost ca daca un investitor era interesat de plasamente intr-un anume activ la un anume pret cu doua saptamani in urma, ulterior - pe fondul episodului din Grecia, investitorii si-au marit asteptarile. Pretul pentru toate tranzactiile a fost afectat, nu a fost vorba doar de RCS&RDS. Acesta este contextul in care RCS&RDS a trebuit sa analizeze daca este momentul potrivit sa iasa pe pietele de capital, avand in vedere factorii externi care afectau piata si sa decida daca nu este mai potrivit sa revina pe pietele de capital intr-un alt moment, cand nu vor exista astfel de factori externi."