Teoretic, BET mai poate creste cu 24% pana la finele anului

Autor: Vlad Anastasiu 09.03.2010

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata si principalul indicator al BVB, impreuna cu indicele compozit BET-C mai au un potential de crestere de 24,3% si respectiv 19,1% in acest an, potrivit unui raport realizat de firma de brokeraj Intercapital Invest pe baza unui model de evaluare lansat de FED (banca centrala din SUA) la inceputul anilor '90.

"Modelul FED este un model de evaluare care foloseste relatia dintre randamentele ce pot fi obtinute prin investitiile in titlurile de stat pe termen lung si rata profiturilor emitentilor listati raportata la capitalizarea bursiera. Diferentele dintre cele doua randamente denota gradul de supraevaluare sau subevaluare a pietei de actiuni", explica Andreea Gheorghe, responsabila departamentului de analiza din cadrul Intercapital.

Principiul modelului realizat de americani este acela ca atunci cand rata profiturilor calculata ca raport intre profit si capitalizare este mai mare decat randamentele la obligatiuni pe termen lung, investitorii ar trebui sa intre la cumparare de actiuni, titlurile bursiere fiind subevaluate. In cazul in care raportul dintre profit si capitalizare este mai mic decat randamentele la obligatiuni, investitorii ar trebui sa se indrepte catre achizitia de titluri de stat, actiunile fiind supraevaluate, fiind recomandata iesirea la vanzare pe titlurile bursiere. Rata profiturilor la capitalizarea bursiera arata cat la suta din suma investita intr-o companie a fost castigat de aceasta pe Bursa intr-un an.

"Potrivit modelului, putem afirma ca, in ciuda aprecierilor puternice din ultimele luni, indicii locali mai prezinta inca un potential fundamental bun de crestere. Ipoteza aprecierii suplimentare a indicilor este interesanta, daca avem in vedere randamentele mari inregistrate deja pe bursa locala in ultimul an", a adaugat Gheorghe. Fata de nivelurile minime atinse de Bursa anul trecut in primavara, BET a inregistrat o apreciere de aproximativ 190%, in timp ce indicele compozit a urcat cu cica 155%.

In 2010, indicele BET ar trebui sa atinga o apreciere de 43%, iar de la inceputul anului si pana in prezent indicele a urcat cu aproape 18%, ceea ce inseamna un potential de crestere de inca 24%. Potrivit modelului, maximele din 2007 ar putea fi atinse abia in 2014, cand indicele ar putea depasi nivelul de 10.100 de puncte.

Modelul de evaluare este insa usor influentat de evolutia ratei dobanzii si de variatiile randamentelor la obligatiuni. Astfel, o crestere a acestor randamente pe termen lung ar duce la o scadere a potentialului de crestere pentru indicii bursieri si invers, o scadere a randamentelor titlurilor de stat ar majora potentialul de crestere al actiunilor.