Castigurile functionarilor continua sa urce cu 10%, iar somajul atinge un nou maxim. Cum comentati?

Autor: Alina Pahoncia 08.03.2010

Castigurile salariale ale angajatilor din administratia publica si aparare au crescut cu circa 10% in luna ianuarie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, pana la 2.204 lei, ritm aproape dublu fata de cel inregistrat la nivelul intregii economii, unde salariile au avansat doar cu 5,2%, la 1.426 de lei, arata datele de la Institutul National de Statistica.

Salariul mediu net pe economie a reintrat in ianuarie in teritoriu pozitiv, in conditiile in care in decembrie inregistrase o scadere de 0,2%. In acelasi interval comparativ, salariul mediu net din sanatate a scazut cu 3,5%, iar castigul net din invatamant a stagnat.

Castigurile din administratie au crescut si in ultimele luni ale anului trecut, desi Guvernul a anuntat pentru noiembrie si decembrie 2009 zile fara plata in sectorul bugetar, care ar fi trebuit sa reduca salariile. "In sectorul bugetar se acorda la inceput de an al 13-lea salariu. In 2008, al 13-lea salariu s-a acordat cu precadere in februarie si martie, nu in ianuarie. Asa se explica cresterea cu 10% a castigurilor din administratie in ianuarie 2009 fata de ianuarie 2008", spune Nicolaie Chidesciuc, economist-sef in cadrul ING Bank, care spune ca, in continuare, statul nu opereaza restructurari suficiente de personal.

Salariile din administratie au crescut constant in 2009, fapt ce explica avansul mare anual. Angajatii din sectorul public au venituri salariale lunare cu aproape 60% mai mari decat media pe economie. Rata somajului a continuat sa urce in februarie cu 0,2 puncte procentuale, pana la 8,3%, potrivit statisticilor Agentiei Nationale de Ocupare a Fortei de Munca (ANOFM), cea mai mare din ultimii cinci ani. Numarul somerilor a ajuns la 762.000.

Companiile private fac in continuare mai multe concedieri decat statul

Companiile private estimeaza ca vor face mult mai multe concedieri decat angajari in urmatoarele trei luni, in timp ce in administratia publica prognozele sunt ceva mai optimiste, arata cel mai recent studiu al Manpower realizat pe un esantion de 750 de angajatori de pe piata locala. Cercetarea a fost realizata calculand diferenta intre procentul firmelor care estimeaza o crestere a angajarilor si procentul companiilor care estimeaza o scadere a volumului de angajari in trimestrul al doilea, formula care poarta denumirea de "previziune neta de angajare". Angajatorii din administratie au raportat o previziune neta de angajare de - 6%, in timp ce angajatorii din constructii si din transport, depozitare si comunicatii considera ca numarul concedierilor va depasi numarul angajarilor cu 21%, iar companiile din energie au o previziune neta de angajare de 14%. Firmele din finante, asigurari si imobiliare au o previziune neta de angajare de -8%, iar cei din hoteluri si restaurante cred ca vor face cu 12% mai multe concedieri decat angajari. "64% dintre angajatori au semnalat ca vor mentine constant numarul actual de angajati, cu 6% mai mult fata de trimestrul anterior. Aceasta evolutie este un semn pozitiv in ceea ce priveste tendintele de redresare si de crestere asteptate pe piata fortei de munca", spune Camelia Stanculescu, general manager al Manpower Romania. Adelina Mihai