REPORTAJUL SAPTAMANII/ Ziua executiei silite

Autori: Anca Nastasi , Calin Ardelean , Marius Grama 09.03.2010

Vise spulberate in randul romanilor de buna credinta, loviti nemilos de criza. Unul din 10 oameni nu mai e in stare sa duca povara ratelor si nu le poate plati la timp. Anul acesta sunt de trei ori mai multe apartamente si terenuri scoase la licitatie decat in 2009. In spatele contractelor si a cifrelor seci se ascund adevarate drame. Familii distruse, afaceri naruite si oameni care trebuie sa-si recladeasca viata. De la zero. 2010 se anunta a fi anul executarilor silite.

De curand, romanii au invatat o sintagma noua: executarea silita

De la aparate de bronzat, pina la excavatoare si apartamente, se recupereaza tot ceea ce nu se mai poate plati. In ritmul in care merge criza, 2010 se anunta a fi anul executarilor silite, mai ales in imobiliare.

Romanii primesc direct in plex pumnul bancilor. Visele li se naruie si spaima ia locul traiului fara griji din 2008. Tocmai cind credeau ca s-au capatuit, nenumarate familii din Romania trebuie sa invete sa ia viata de la zero.

2010 se anunta anul executarilor silite: romanii iau pumnul bancilor drept in piept! Multi care si-au crezut visul de-a avea o casa implinit, sunt acum obligati sa-si faca bagajele si sa paraseasca apartamentele de buna voie, ca sa nu fie dati afara cu portarelul.Rind pe rind, cei care s-au intins mai mult decit le-a fost salariul isi fac bagajele si pleaca din casa de buna voie .

Dan are 32 de ani si toate motivele sa fie suparat. Si-a luat apartament cu 3 camere, cu credit ipotecar de 115 mii de euro - fara avans, pe 25 de ani. Dupa nici 2 ani, banca il scoate-n strada. Si-a pierdut afacerea in timpul crizei, si-a pierdut viitoarea nevasta - iar acum casa. "Trebuia sa facem nunta, n-am mai facut-o din cauza ca io mi-am cam pierdut increderea in mine. Dar usor, usor, mi-am revenit si-am zis ca n-am de ce sa fiu asa, ca viata merge inainte, se intampla la altii mai rele!" Maraitul catelului de rasa, e cam tot ce i-a ramas din zilele bune. Avea o firma de amenajari interioare, cateva zeci de muncitori si o gramada de bani pe cartea de munca. Si-a luat un credit in francei elvetieni, s-a trezit dupa un an ca francul aproape s-a dublat si automat si rata s-a s-a facut dublu. A incercat sa renegocieze contractul. Nu s-a putut. Banca sa se spele pe cap cu apartamentul! Si-a zis el.

Dan suporta bine conditia de executat silit, dar in alt colt al tarii, la Rosiorii de Vede, situatia e tragica. Mircea Zlataru a avut o fabricuta de mezeluri, un restaurant si investitii imobiliare. Criza domnului Mircea a inceput in 2008, cand a vrut sa-si modernizeze afacerea. O investitie de 500 de mii de euro: jumatate din fonduri europene, jumatate din imprumuturi: de la banci si camatari. Firma de consultanta a fugit cu banii, fondurile UE n-au mai venit. Camatarii au fost primii care l-au executat silit. Si datoriile la banci cresteau in fiecare zi. A vandut si a platit cat a putut din datorii, dar mai are. 180 de mii de lei - peste 40 de mii de euro. Asa ca banca i-a luat locuinta. Banca a incercat deja de 3 ori sa vanda apartamentul: intai cu 32 de mii de euro, apoi cu 24 de mii. Degeaba.

"Acuma, spune Mircea Zlataru, primesc lovitura cu capul sus si merg mai departe."

Insa bancile nu pot spune acelasi lucru. Peste 650.000 de romani au intarziat sa-si achite rata lunara. Iar imobilele ipotecate nu se vand - fiindca bancherii au de recuperat sume care sunt mult peste pretul pietei de azi.

Intr-un cartier din Alexandria, 3 camere sunt scoase la licitatie cu 15.000 de euro - si tot degeaba, nu exista cumparator. Oricum ai lua-o, bancile stau prost: par sa se transforme incet in cei mai neinspirati investitori imobiliari ai tarii, mai ales ca multi romani au luat credite, au girat cu te miri ce apartament si au fugit care incotro. Nici ca le mai pasa de executarea silita. In alt bloc, un apartament cu 3 camere este scos la licitatie, pornind de la 66.000 de euro; toate bune si frumoase, doar ca nici bancherul, nici executorul n-au cheie, si nu-l pot arata clientilor. O povesteste presedintele blocului, care s-a trezit cu ei la usa, intreband daca proprietarul n-a lasat cumva la el cheia. Cum raspunsul a fost nu, executorul a incercat sa prezinte clientului apartamentul presedintelui de bloc care - coincidenta, este la fel cu cel scos la mezat. Situatie mai absurda nici c-am pomenit.

O alta banca are aici o oferta si mai piperata: 64.000 de euro o garsoniera, dar e mai aproape de centru si transformata in magazin - e drept, nu are cine stie ce vad comercial;vecinii povestesc ca proprietarul de aici a plecat cam acum un an in Cipru si a promis ca se intoarce abia peste 10 ani. Ca are de gand sa se tina de cuvant o dovedeste cutia postala, doldora de scrisori.

Daca 64.000 de euro pentru o garsoniera nu vi se pare cine stie ce afacere, s-ar putea ca urmatoarea oferta sa para mai tentanta: la et 9, 3 camere, 61.000 de euro. Asta a fost la prima strigare, cand nu s-a prezentat nimeni la licitatie, dar la urmatoarea licitatie, pretul va fi cu 25% mai mic - pare, deci, interesant, numai ca aici exista deja un client hotarat: insusi chiriasul care locuieste in apartament vrea sa participe la licitatie si are de gand sa-l castige.

Am participat la 5 licitatii in luna februarie, dar nici o vanzare

Un apartament de 3 camere a avut pret de pornire 100.000 de euro, altadata proprietarul ar fi obtinut cu usurinta 150.000 de euro. Licitatia a fost amanata, din cauza ca unul din participanti a intarziat cu plata garantiei de participare . Se va vinde pana la urma, la un pret scazut cu 25%. Stres in casele executate silit, stres si pentru executori, fiindca bancherii - londonezi, parizieni sau vienezi - vor sa-si vada banii recuperati.

La Oradea o banca scoate la vanzare 2 apartamente executate silit, cu familii cu tot. Oamenii si-au pus viata si casele pe tava pentru un credit de 72 de mii de franci elvetieni. Domnul Nicolae Gondor Ozsvath a intrat in datorii in 2008 cand a facut un credit ca sa poata lasa copilul sa mearga in tabara in Grecia. Daca tot a facut un credit, l-a facut mare, si s-a apucat de-o afacere. Care a dat apoi faliment. Sotia a plecat in strainatate, cu promisiunea ca va plati ea ratele. N-a reusit, banca i-a luat casa. Omul n-are unde sa se mute, si casa socrilor e scoasa la vanzare, pentru acelasi credit. Copilul care e in calasa a opta si era premiant a ramas corigent. Dar astea sunt probleme personale, nu apar in contractul de credit. Bancherii n-au remuscari. Cele 2 apartamente, cutii de chibrituri cu cate 2 camere, sunt de vanzare. Nu fac mai mult decat o masina de teren. Banca cere cam 27.000 de euro pe fiecare. Exact cat are de recuperat de la datornic. Dar cum la ultima licitatie n-au fost clienti, proprietarul rasufla usurat. Mai poate sta in casa. Cata vreme, nu stie..

Asadar, unii romani vor ajunge pe drumuri, ca-n Statele Unite ale Americii unde criza executarilor silite a scazut si mai mult preturile subrede ale locuintelor. Acolo, bancherii au ajuns sa vanda case si cu 500 de euro, numai sa scape de ele. In Statele Unite ale Americii, ofiterii de credit, prea zelosi, in goana lor dupa comisioane, au falimentat banci, imprumutand banii pe garantii mult supraevaluate. Oare la noi cum a fost? Va fi vreodata un ofiter bancar tras de maneca pentru ca a acordat vreun credit stiind ca era neperformant din start?

Executorii recunosc ca imobilele ipotecate sunt un cartof fierbinte in mana bancherului

Unii bancheri incearca previna situatiile de imposibilitate a valorificarii bunurilor si cer garantii in plus romanilor care au girat cu imobile care s-au devalorizat - chiar daca platesc ratele la zi. De pilda - au prevazut in contract obligativitatea clientului sa reintregeasca garantiile atunci cand acestea scad sub o anumita limita.

Dar fortarea bun platinicilor de a aduce garantii in plus nu avantajeaza pe nimeni. Asta ar ridica si mai mult numarul executarilor silite, si implicit, ar ieftini inca odata piata imobiliara. Pentru ca foarte putini mai au ce ipoteca. "Cu bunurile mobile din casa unui om, nu prea ai cum sa fructifici o creanta - spune Laura Munteanu, executor judecatoresc -, in primul rand ca sunt cateva exceptate de la lege: mai nou, nu poti sa-i iei aragazul, televizorul, patul pe care doarme, iar restul sunt in categoria second hand." Tocmai de aceea, bancile amana cat pot reevaluarea ipotecilor. BNR le obliga sa faca provizioane pentru creditele mai mari decat garantiile luate in schimb.

Daca banca a dat un credit de 100 de mii de euro, cu ipoteca pe un apartament, care acum face doar 50 de mii, Banca Nationala o obliga sa puna restul de 50 de mii deoparte - drept garantie. La fel si colosalele sedii bancare, activele, n-ar suporta o reevaluare - nici ele nu mai fac cat faceau odinioara, si ar obliga bancile la noi rezerve bancare, adica alti bani pusi deoparte, care nu mai fac profit. Fara profit bancar, si impozitul la bugetul statului va suferi. Cu acest argument, bancile vor sa convinga autoritatile financiare ca nu e momentul unei reevaluari - chiar daca legea o impune.

Revenim in apartamentul lui Dan din Bucuresti, executat silit pentru creditul ipotecar de 115 mii de euro pe care nu l-a mai platit. E programata a doua licitatie. Pret de pornire: 85 de mii de euro, cu 25% mai mic decat la prima incercare de vanzare. Dan n-are emotii. Apartamentul nu s-a vandut nici acum. Dar pe principiul ce-am avut si ce-am pierdut, romanul nostru nu se teme s-o ia de la zero. Baiat prevazator, Dan si-a facut deja bagajele si lasa totul in urma, fara regrete. E pregatit sa plece si sa uite, la fel ca multi alti datornici executati silit. Numarul acestora este de asteptat sa creasca o data cu numarul somerilor. Surse bancare spun ca bancile vor fi obligate sa-si faca ordine in bilanturile contabile si sa-si asume creditele neperformante. La sfarsitul lui 2009, expertii bancari evaluau executările silite la aproape 5 miliarde de euro, sumă care reprezintă doar creditele clasificate in categoria pierderi.

Unul din zece romani nu mai reuseste sa plateasca la timp ratele bancare.

In Romania, bancile executa silit de 3 ori mai multe imobile decat anul trecut.

In ultimele 6 luni, cel putin sase romani si-au luat viata, din cauza creditelor la banca.

Reportaj difuzat de ProTv in emisiunea "Romania, te iubesc!", din 28 februarie 2010