Industria Ungariei, la prima crestere dupa 19 luni

Autor: Constanta Catalina Apostoiu 09.03.2010

Productia industriala a Ungariei a avansat in ianuarie fata de aceeasi luna a anului trecut, aceasta fiind prima crestere anuala din ultimele 19 luni, in conditiile in care revigorarea exporturilor a indreptat tara pe calea iesirii din recesiune, scrie Bloomberg.

Productia a crescut cu 5,7% fata de anul trecut, prima crestere de dupa iunie 2008, dupa o scadere revizuita de 1,2% in decembrie, se arata intr-un raport preliminar publicat de biroul de statistica de la Budapesta. Media estimarilor a patru economisti chestionati de Bloomberg indica o scadere de 0,5%.

Productia a avansat cu 8,8% fata de luna anterioara, dupa un declin de 5,9% in decembrie. Economia tarii a avut de suferit, in conditiile in care exportatorii, inclusiv diviziile locale ale companiilor Alcoa si Suzuki Motor si-au restrans productia pentru a putea face fata reducerii cererii la nivel mondial. Declinul cheltuielilor din Germania, cea mai mare economie europeana, a condus la aproape o stagnare a cresterii economice a zonei euro in ultimul trimestru al anului trecut.

Ungaria conteaza pe o redresare bazata pe exporturi dupa o scadere economica de 6,3% anul trecut. Prima tara membra a UE care a beneficiat de ajutor financiar extern in 2008, Ungaria si-a redus cheltuielile pentru a intruni conditiile acordului de creditare. In conditiile scaderii cererii interne, tara priveste acum catre regiunea euro, care achizitioneaza 60% din produsele fabricate sau asamblate in Ungaria pentru a-si stavili scaderea economiei.

Cresterea din ianuarie a fost "amplificata" de declinul consemnat cu o luna in urma. "Cresterea este una relativ redusa, fiind amplificata de declinul considerabil inregistrat in luna decembrie", a declarat statisticianul Miklos Schindele. "Totusi, cifra indica faptul ca o tendinta de crestere moderata prinde contur."