„Bancherii nu au invatat nimic din criza”

Autor: Catalina Apostoiu 09.03.2010

Ministrul Trezoreriei britanice, Paul Myners, a declarat ca bancherii nu au invatat nimic de pe urma crizei financiare, argumentand ca disciplina pietelor trebuie sa fie dublata de masuri guvernamentale in scopul restaurarii increderii in institutiile financiare, scrie Bloomberg.

Myners a declarat ca va trebui ca bancherii care au fost protejati prin ajutoare de stat "sa inceapa sa se comporte ca si cum ar avea ceva de pierdut" pentru ca sistemul financiar sa evite o repetare a situatiei de criza din 2008.

"Salvarea sistemului financiar a reprezentat o decizie buna, insa in cadrul acestui proces i-am protejat chiar pe cei care au provocat criza de consecintele actiunilor lor", a declarat Myners. "Riscul este ca acestia sa nu-si fi invatat cu adevarat lectiile".

Comentariile lui Myners semnaleaza faptul ca se asteapta mai mult de la banci in urmatoarele luni, in contextul in care guvernele din intreaga lume discuta pe marginea celei mai bune cai de a reforma sistemul de reglementare a pietelor financiare. Myners a declarat ca schimbarile avute in vedere, incluzand cerinte mai stricte de capital si cerinte legate de lichiditate, alinierea pachetelor de plati ale bancherilor la soliditatea pe termen lung a institutiilor acestora reprezinta numai o parte a solutiei.

"Nu numai la nivel guvernamental trebuie sa se actioneze, putem conferi siguranta sistemului, il putem face mai corect, insa nu trebuie sa se astepte de la noi sa fortam fiecare jucator de pe piata sa-si joace rolul de baza", a declarat ministrul Trezoreriei britanice.