Este Fondul Monetar European un proiect viabil intr-o Europa cu viziuni divergente?

Autor: Cristina Rosca 09.03.2010

Crearea Fondului Monetar European este o solutie pentru problemele zonei euro, insa in calea acestui proiect stau o serie de bariere, in special birocratice. Dar acesta nu va putea fi creat atat de repede incat sa poata fi folosit pentru a ajuta Grecia.



Un Fond Monetar European (FME) pare un proiect realizabil, desi in momentul in care au decis crearea Uniunii Economice si Monetare fondatorii acesteia nu s-ar fi gandit niciodata la necesitatea unui organism de aceasta natura.

Criza a adus insa in prim-plan o serie de probleme si a expus punctele slabe ale zonei euro in ceea ce priveste ajutorarea unui stat care intampina probleme. Nu doar barierele birocratice impiedica statele pilon sa intervina, ci si faptul ca UE nu are autoritatea de a impune masuri de ajustare fiscala extrem de nepopulare, si de asemenea are carente la capitolul expertiza. Aici ar interveni necesitatea unui Fond Monetar European.

Comisia Europeana a anuntat la inceputul saptamanii ca pregateste un plan ce va fi prezentat in vara si care ar putea conduce la crearea unui fond cu ajutorul caruia sa se poata interveni in cazul statelor cu probleme.

Aceste comentarii au aparut la scurt timp dupa ce ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a spus ca el sustine ideea crearii unei institutii europene cu "puteri comparabile cu cele ale Fondului Monetar International" - semn ca problemele financiare ale Greciei grabesc eforturile gasirii de solutii pentru intarirea verigilor slabe ale zonei euro.

Tratatele stau in calea FME

Planurile radicale pentru crearea versiunii europene a FMI, al carui rol ar fi salvarea statelor afectate de criza, ar necesita insa un nou tratat si acordul tuturor statelor membre ale UE, a avertizat Angela Merkel, cancelarul german, scrie Financial Times.

Merkel a recunoscut ca Uniunea Europeana nu detine instrumentele necesare pentru a solutiona criza datoriilor din Grecia: "Sanctiunile impuse de noi nu au fost suficiente".

Ea a adaugat insa ca o negociere intre cele 27 de state membre va fi necesara pentru a se putea pune bazele unui Fond Monetar European, care ar putea ajuta statele membre ale zonei euro care intampina probleme bugetare.

"Fara o modificare a tratatelor nu putem infiinta un astfel de fond", a adaugat ea.

"Procedural si constitutional exista obstacole in calea crearii unui asemenea fond, insa exista vointa politica, si cu vointa politica s-a creat si Uniunea Economica si Monetara", a declarat Laurian Lungu, managing partner la firma Macroanalitica. "Desi bariere birocratice exista, se vor amenda legile care stau in calea fondului."

Orice nou tratat paneuropean risca sa provoace dispute in cadrul UE, in conditiile in care vine la scurt timp dupa ratificarea indelungata si dureroasa a tratatului Lisabona, care initial a fost respins prin referendum in Irlanda si a intrat in vigoare abia in decembrie.

Divergente la nivel inalt

Autoritatile de la Paris si Berlin incearca sa ajunga la un acord in ceea ce priveste propunerea Germaniei, insa necesitatea schimbarii tratatului ce sta la baza UE a expus diferentele de opinie intre cele doua parti. Oficialii de la Paris au spus ca in principiu, ideea crearii unui FME le surade, insa au avertizat ca nu sunt de acord cu modificarea tratatelor deja existente. Ei considera acesta un proiect pe termen lung.

Germania insista ca este gresit ca statele sa se dea inapoi de la modificarea tratatelor. "Vrem ca pe viitor sa putem solutiona problemele fara ajutorul FMI", a spus cancelarul german.

"Liderii germani intampina probleme in relatia cu electoratul", care nu sprijina crearea FME, spune Daniel Daianu, profesor de economie, fost europarlamentar si ministru de finante. Salvarea unui stat din zona euro de catre alte state este interzisa de tratatul de la Maastricht, acesta este motivul pentru care este necesara modificarea tratatului.

Obstacole in calea crearii FME

Tehnic, un Fond Monetar European este un proiect realizabil, insa implica pe de-o parte functionarea capacitatii de a mobiliza resurse, spune analistul Daniel Daianu, fost ministru de finante. Cand vorbim de resurse ne gandim la o emisiune de obligatiuni. "Cine va emite aceste obligatiuni? Uniunea Europeana sau Uniunea Economica si Monetara (zona euro)? In numele cui vor fi emise? Daca vor fi emise de UE inseamna ca de aceste fonduri vor putea beneficia si statele din afara UEM", a adaugat Daianu. El mai declara ca ar putea fi vorba doar de un fond care ofera garantii, insa si in acest caz apar intrebari: cine le ofera? Tarile? Banca Europeana de Investitii? Toate aceste intrebari necesita raspunsuri inainte de a se putea vorbi de un Fond Monetar European. "Pentru realizarea FME este necesara realizarea de modificari in prevederile constituirii UEM, desi parintii fondatori nu au avut in vedere crearea unui asemenea mecanism".