Daca SIF-uri nu sunt, atunci brokerii invie Amonilul

Autor: Vlad Anastasiu 09.03.2010

Bursa de la Bucuresti a revenit pe scadere in sedinta de ieri, cu variatii reduse insa, cea mai mare volatilitate fiind inregistrata de indicele BET, al celor mai lichide zece titluri din piata, care a coborat cu aproape 0,7% fata de cotatia de luni. Valoarea transferurilor pe piata de actiuni s-a ridicat la putin peste 4,3 milioane de euro, cele mai tranzactionate titluri fiind actiunile combinatului chimic Amonil Slobozia (AMO), cu peste 31,5 milioane de titluri transferate. De altfel, actiunile Amonil si Azomures Tg. Mures (AZO) au inregistrat ieri cele mai mari aprecieri din piata, de 14,8% si respectiv 13,3% fata de referinta.

"Lipsa de volatilitate din piata a facut ca interesul investitorilor sa se mute catre alte sectoare, iar sedinta de azi (ieri - n.a.) a fost clar dominata de titlurile chimice. Astfel de aprecieri sunt miscari speculative ale investitorilor si ma astept ca si in sedintele urmatoare sa vedem o volatilitate in crestere pe acesti doi emitenti", a declarat Liviu Avram, director de tranzactionare in cadrul Piraeus Bank.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au reusit sa inchida in urcare, cu un avans de 0,6 procente fata de referinta, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat o corectie de

0,7 procente aproape. Cele mai tranzactionate titluri de la aceasta categorie au fost actiunile SIF Oltenia (SIF5), cu un rulaj de putin peste 1,7 milioane de lei, mult sub media transferurilor din februarie insa, inainte ca discutiile din Camera Deputatilor referitoare la majorarea pragului de detinere sa fie amanate.

"Amanarea discutiilor referitoare la majorarea pragului de detinere pe SIF-uri a generat o stagnare a pietei, in conditiile in care a eliminat volatilitatea pe aceste titluri. Astfel Bursa se incapataneaza sa evolueze sub pragurile de rezistenta si ma astept la o evolutie asemanatoare si in sedintele urmatoare, in lipsa unor stiri care sa miste piata. Lipsa de volatiliate pe piata locala este agravata si de evolutiile principalelor piete externe, care inregistreaza acelasi parcurs indecis", a adaugat Avram.

Indicele BET s-a oprit la putin peste pragul de 5.500 de puncte, in timp ce indicele societatilor financiare BET-FI nu a depasit pragul de rezistenta de 30.000 de puncte.

Titlurile bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au revenit pe minus in sedinta de ieri, cu corectii de 2% si respectiv 2,2%, in vreme ce actiunile Bancii Carpatica (BCC) au inchis in urcare cu 0,6% fata de cotatia de luni.

Corectia pe indicele energetic BET-NG de doar 0,08% a fost sustinuta de aprecierea titlurilor Transelectrica (TEL), care au urcat cu aproape 1,1% fata de referinta. Titlurile Transgaz (TGN) au continuat pe minus, cu o corectie de 0,7%, in vreme ce actiunile OMV Petrom (SNP) au inchis in stationare, la pretul de 0,275 lei/actiune.

"Cred ca trebuie sa asteptam un import de volatilitate de pe pietele externe, in conditiile in care pe intern nu vad ce alte stiri noi ar putea aparea, care sa miste piata. Discutiile pe SIF-uri sunt amanate pe termen nedefinit, iar raportarile financiare pe 2009 s-au cam terminat", a incheiat Avram.

De urmarit astazi