Fondurile mutuale au adus castiguri de la 7% la 170%

Autor: Roxana Daniela Pricop 09.03.2010

Fondurile de actiuni au adus randamente ca in vremurile lor bune, de pana la 170% in ultimul an, cu toate acestea investitorii au preferat sa-si adaposteasca banii in fonduri neriscante si cu performante apropiate de cele ale depozitelor bancare.

Fondul de actiuni BT Maxim, administrat de societatea BT Asset Management, este performerul ultimului an, cu un randament de 168,7% in intervalul februarie 2009-februarie 2010. La scurta distanta il urmeaza alte doua fonduri de actiuni - Romania Actiuni, administrat de Raiffeisen Asset Management, si Active Dinamic, gestionat de Swiss Capital, ambele cu randamente de peste 155%.

In ultimele 12 luni, principalul indice bursier, BET, s-a apreciat cu 180% in timp ce indicele celor cinci societati de investitii financiare BET-FI a urcat cu 250%.

La extrema opusa se situeaza fondurile monetare, care in schimbul protejarii capitalului investit si al expunerii reduse la risc au adus investitorilor randamente de pana la 14,4%, maxim atins de fondul BCR Monetar, administrat de societatea Erste Asset Management.

"Pentru investitori, riscul scazut este mai important decat randamentul in prezent. Astfel se explica faptul ca desi fondurile de actiuni au raportat performante ridicate, expunand investitorii la riscuri mari, acestea nu au reusit sa atraga decat putini bani de la investitori in ultimul an, in timp ce fondurile monetare au raportat intrari record de capital", a spus Dan Popovici, director de investitii la societatea OTP Asset Management.