TRADUCERI/ Modul de viata american

Autor: Stelian Turlea 10.03.2010
"Candva am incercat sa scriu o povestire despre reintalnirea mea cu tata in rai. De fapt, asa s-a nascut o prima versiune a acestei carti. In povestirea asta speram sa-i devin cu adevarat un prieten de nadejde. Povestirea a luat-o insa razna la modul pervers, asa cum se intampla adesea cu povestirile despre oamenii pe care i-am cunoscut. Se pare ca in ceruri oamenii puteau avea, fiecare, varsta pe care si-o doreau. Astfel, de pilda, John D.Rockefeller, cel care a fondat Standard Oil, putea avea orice varsta pana-n nouazeci si opt de ani. Tutankhamon putea avea orice varsta pana-n nouasprezece ani si asa mai departe. In calitatea mea de autor al respectivei povestiri, am fost crunt dezamagit de faptul ca in rai tata a ales sa aiba numai noua ani. "
Citatul este un fragment din foarte lungul prolog autobiografic al romanului din 1979 al lui Kurt Vonnegut - " Jailbird", tradus "Puscariasul"*), in care se topesc informatii despre miscarea sindicala americana, cu deosbire la inceputurile ei. Dupa care scriitorul isi introduce eroul, Walter F.Starbuck, fiul soferului unui milionar si al unei bucatarese, amandoi emigranti lituanieni, abia eliberat din inchisoare, unde a ajuns pentru un rol minor in afacerea Watergate, incheiata cu demiterea presedinteluiu Richard Nixon. Romanul este scris in cea mai mare parte ca o autobiografie, Starbuck isi aminteste de anii petrecuti la Harvard (unde fusese trimis de milionarul la care lucra tatal sau), aderarea la partidul comunist in anii treizeci, serviciul in administratia americana, rolul avut in refacerea Europei post-belice, absorbirea in politica murdara a lui Nixon ("Era presedintele Statelor Unite ale Americii, al unei natiuni pe care-mi doream s-o slujesc din tot sufletul. Ar fi trebuit oare sa-l refuz - pe motiv ca America de atunci nu era cu adevarat America pe care mi-o doream eu?"). Pentru presedinte redacta memorii despre starea tineretului, pe care nu le citea absolut nimeni. Grosul romanului se petrece in primele doua zile de dupa eliberarea din inchisoare, cand Starbuck isi intalneste o iubita din tinerete, milionara deghizata sub masca de boschetar pentru a se ascunde de dusmanii care vor s-o distruga pentru bogatia sa - femeia era presedinta corporatiei omnipotente RAMJAC, un conglomerat care poseda 19 la suta din tot ce exista in America. Fosta iubita vrea sa redea toate aceste bunuri poporului american caruia ii fusesera furate. Dupa moartea fostei iubite, Walter F. Starbuck, legatarul ei universal, ajuns vicepresedinte al corporatiei omnipotente, da frau viselor idealiste, pentru care lumea nu este inca pregatita, incat ajunge din nou la inchisoare. Eroul da o petrecere de adio de pomina la care isi cheama cam toti cunoscutii.
"Puscariasul" e un roman dur, dar plin de imaginatie, intr-un fel o fresca a societatii americane, in care se amesteca istoria si politica, viata academica si viata sindicala (lungi episoade redau istoria celebrilor lideri sindicali Sacco si Vanzetti, ajunsi pe scaunul electric), apropierea de stanga si mccarthysismul, teoriile comuniste si capitaliste, birocratia americana si idealismul, cam tot ce reprezinta "american way of life".
____

*) Kurt Vonnegut, "Puscariasul", Editura Humanitas fiction, colectia Raftul Denisei. Traducere din engleza si note de Viorica Boitor.