CARTEA DE LITERATURA/ Cata realitate, atata drama

Autor: Stelian Turlea 10.03.2010
Stela Popa
100 de zile
Editura Tritonic
Stela Popa, jurnalista din Republica Moldova, publica atat o poveste de dragoste, cat si un roman al Moldovei ultimilor ani. Pe traseul Corjova-Chisinau-Bucuresti, eroina Roberta Ciugureanu, o tanara din Transnistria, este implicata in protestele politice din 2009. Romanul stufos, structurat in trei parti ("Amintiri din trecut", "Coridorul mortii", "Un sfarsit e un inceput"), are parti de-a dreptul reportericesti si o multime de personaje care se impart dupa angajarea politica: pro-rusi, unionisti, spioni, diversionisti etc. O carte de "o vibranta actualitate despre sperantele celor care au sfidat un despotism senil de sorginte bolsevica", scrie Valdimir Tismaneanu pe coperta a patra.
Isabel Allende
Planul infinit
Editura Humanitas fiction
In acest roman Allende exploreaza, pentru prima oara, o zona noua - America de Nord, care se dovedeste la fel de exotica si pasionala ca America Latina, teritoriul fictional predilect al scriitoarei - si destinul unui barbat, Gregory Reeves. Fiu al unui predicator care strabate Vestul propovaduind adevarul unui Plan Infinit ce guverneaza Universul, Gregory isi petrece primii ani de viata pe drumurile nesfârsite ale Americii profunde. Insa, neglijat de parinti odata ce familia lui se stabileste in California, micul gringo creste in ghetoul hispanic din Los Angeles, adoptat de Pedro si Inmaculada Morales. Copilaria si adolescenta lui Gregory sunt marcate de efortul de acomodare cu aceasta normalitate. Insa imediat lumea se schimba: America este zguduita de miscarile pentru drepturi civile, de revolutia hippy, de razboiul din Vietnam. Traducere din spaniola de Cornelia Radulescu.
Youssef Ziedan
Azazel, ingerul raului
Editura Trei
Povestea tanarului Hypa, care merge la Alexandria sa studieze medicina si teologia si devine calugar crestin se petrece in secolul al V-lea. Intr-un cadru mai amplu, cartea este de fapt o descriere o extinderii puterii crestine: un fel de istorie critica ce puncteaza distrugerile si barbariile pe care le-au produs crestinii in incercarea de a se afirma, daramand vestigiile culturii romane.
"Azazel, ingerul raului" este un roman, actiunea se petrece in Egipt, iar autorul ei este musulman - de unde si scandalul imens pe care l-a produs viziunea lui extrem de critica si virulenta la adresa culturii crestine. Scriitorul egiptean Youssef Ziedan este profesor de filosofie islamica si director al departamentului de manuscrise al Bibliotecii din Alexandria. Traducere din araba, prefata si note de Dumitru Chican.
Radu Petrescu
Pentru buna intrebuintare a timpului
Jurnal 1971-1976
Editura Paralela 45
Este penultimul volum inedit din jurnalul scriitorului, opera care, in integralitatea sa, se intinde pe mai multe decenii si constituie unul dintre cele mai ample jurnale din literatura romana. Precedentul volum a fost "Prizonier al provizoratului. Jurnal 1957-1970" (aparut la aceeasi editura, in anul 2002). Pentru ca textul nu a fost revizuit de autor, a fost transcris respectand cu exactitate manuscrisul. Parca in niciun al text al amplului sau jurnal Radu Petrescu nu se arata cititorilor sai mai megaloman, comparandu-se cu titanii literaturii universale Homer, Stendhal si altii, in vreme ce stringe absolut toate notitele care apar in presa despre el, ii socoteste pe semnatarii lor niste prosti, dar se bucura cand Eugen Barbu il citeaza intr-un articol! Desenele din manuscris au fost fotocopiate si plasate corespunzator secventialitatii din original. Editie ingrijita si tabel cornologic de Adela Petrescu.
Bernard Schlink
Weekendul
Editura Polirom
Bernard Schlink a obtinut notorietate internationala cu romanul "Cititorul", aparut si in romaneste, distins cu numeroase premii, ecranizat in 2007, ecranizarea castigand, de asemenea, numeroase premii. Romanul de fata este din 2008 si are drept protagonisti cativa fosti membri ai gruparii teroriste Baader-Meinhof care au incercat sa submineze sistemul german in anii 70, au fost arestati, unii chiar condamnati la moarte si executati. Romanul pune problema moralitatii actiunilor teroriste, dar si al drumului pe care l-au parcurs fostii extremisti de stanga, ajunsi, dupa decenii, burghezi obisnuiti. Traducere din limba germana si note de Gabriella Eftimie.
Tvrtko Vujity
Calatorii in infern
Editura Curtea veche
Tvrtko Vujity s-a nascut in Ungaria in 1970, a studiat jurnalistica in Statele Unite, a lucrat la Radio Ungaria si Televiziunea Maghiara, a primit numeroase premii si a publicat noua volume, cel de fata fiind primul tradus in limba romana. "Calatorii in infern" cuprind sapte reportaje despre realitati crude si dureroase cu care suntem contemporani, despre martiri care sufera in tacere si locuri in care nimeni nu si-ar dori sa se afle, intre ele Cernobil, Coreea de Nord ("Raiul Comunist"), Sahara, Pakistan ("Copii care mananca gunoi").

Traducere din limba maghiara de Carina Deak.