EVENIMENT EDITORIAL/ Palatul Cotroceni – de la Regalitate la Presedintie

Autor: Stelian Turlea 10.03.2010
"Singurii cronicari care nu mint sunt constructiile", spunea marele arhitect G.M.Cantacuzino. Fapt demonstrat si cu masivul volum de 500 de pagini semnat de Niculae Vladescu si Petre Badea si realizat de Editura Universalia, care prezinta intr-un mod inegalabil Palatul Cotroceni*.
Despre Palatul Cotroceni majoritatea dintre noi stim putine lucruri: ca e ctitorie a lui Serban Cantacuzino, ca a fost devastat de bombadramentele celui de-al doilea razboi mondial si, dupa aceea, cat pe ce sa fie demolat, ca a fost transformat in Palat al Copiilor de regimul comunist, ca a fost din nou devastat de cutremurul din 4 martie 1977, apoi refacut si adapostind azi Presedintia Romaniei. Cam putin pentru o cladire cu un asemenea istoric si un asemenea farmec arhitectural. Dar somptuosul album prefatat de poeta Doina Uricariu ofera cam tot, daca nu chiar tot ce ne lipsea: istorie amanuntita, detalii despre refacere si restaurare atat a palatului, cat si a bisericii din incinta lui. "Cartea de fata ni se dezvaluie ca o simfonie a destinului unei ctitorii ce a implinit anul acesta (2009 - n.n.) 330 de ani de cand Serban Cantacuzino i-a pus piatra de temelie."
Lucrarea de restaurare faptuita in perioada 1977-1986 si incheiata anul trecut, prin reconstructia bisericii intre anii 2003-2004 si 2008-2009 si sfintirea ei, pe 11 octombrie 2009, se concretizeaza in acest succint bilant de restaurare, consolidare si extindere. Corpurile vechi insumeaza o suprafata de 20.900 mp, care reprezinta 59 la suta din intregul palat, iar corpul nou are o suprafata desfasurata de 14.100 mp, care reprezinta 41 la suta din intregul Palat Cotroceni. "La corpurile vechi, interventiile radicale la componentele structurale, pereti si plansee, au reprezentat cica 68 la suta implicand demolari si refaceri totale din cauza avariilor foarte grave produse de cutremurul din 1977. Restaurarea s-a extins la toate componentele ornamentale ale fatadelor, bosaje, cornise, coloane, console, balustri, vase, ghirlande care au fost confectionate din piatra de Vratza, Vistea sau travertin, inlcouindu-le pe cele din praf de piatra, rascoapte de vreme si degradate in profunzime."
Proiectul de restaurare, consolidare si extindere este unic in Romania si i-a avut ca autori, la planseta si pe santier, vreme de un deceniu, pe arhitectul Niculae Vladescu si pe inginerul constructor Petre Badea.
Albumul prezinta istoria de 330 de ani a palatului si isi conduce cititorul prin toate saloanele, camerele, holurile, spatiile de acces, biserica, descriindu-i cu lux de amanunte tot ce e demn de vazut. Textul este bilingv, romana si engleza (traducere efectuata de Urban Studies and Archtecture Institute). Fotografiile sunt de o calitate exceptionala si reusesc sa introduca privitorul intr-un spatiu de vis.
__

*) Niculae Vladescu, Petre Badea, "Palatul Cotroceni". Editura Universalia. Editie ingrijita si prefata de Doina Uricariu. Fotografii de Serban Bonciocat si Andreea Drogeanu.