Bancherii spun ca vor da foarte putin drumul la robinetul pentru credite de retail

Autor: Ciprian Botea 10.03.2010

Bancherii nu se asteapta sa dea prea multe credite de retail anul acesta si spun ca imprumuturile pentru locuinte si de consum vor creste cu circa 10% in 2010 dupa ce au stagnat anul trecut.

Totusi, exista banci care si-au stabilit tinte mai agresive de crestere in incercarea de a castiga cota de piata, profitand de slabiciunea unor competitori presati sa-si diminueze costurile.

"Pe partea de creditare a persoanelor fizice, anul acesta nu va aduce cresteri semnificative date fiind contextul economic actual si starea de incertitudine a populatiei cu privire la evolutia veniturilor si la situatia locului de munca", spune Gabriela Nistor, director executiv retail la Banca Transilvania.

Ea vede pentru 2010 o crestere de 10-12% a pietei de credite de retail si estimeaza pentru banca sa o crestere a soldului cel putin la nivelul pietei.

Un avans mai mare ar putea sa se inregistreze insa pe partea de credite imobiliare, unde bancherii spera si la un efect pozitiv din directia programului "Prima casa".

Anul trecut, soldul creditelor ipotecare a crescut cu 9,2% la nivelul intregii piete, pana la 5,75 mld. euro, potrivit datelor BNR. Cresterea de aproape o jumatate de miliard de euro din 2009 este egala cu nivelul garantiilor utilizate de banci din plafonul alocat programului "Prima casa".

Pe partea de credite de consum, al caror sold a stagnat anul trecut la 71,6 mld. lei (circa 17 mld. euro), bancherii spun ca anul acesta cresterea va fi limitata. "Raiffeisen Bank si-a propus pentru 2010 o crestere usoara a soldului creditelor atat pe segmentul de consum, cat si pe cel al creditelor imobiliare", spune Mitica Tararache, directorul diviziei persoane fizice din cadrul Raiffeisen Bank. "Usoara" ar insemna o crestere cu o singura cifra.

In schimb, Garanti Bank, sucursala locala a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare din Turcia, si-a propus pentru anul acesta o crestere cu 40% a portofoliului de credite pentru populatie. Garanti urmeaza in acest moment un plan de expansiune cu sustinerea bancii mama din Turcia, anul trecut fiind unul dintre putinii creditori care si-au majorat cota de piata, la peste 1% fata de 0,6% in 2008. In decembrie 2009, banca ajunsese la active de 830 mil. euro si la un portofoliu total de credite de 550 mil. euro, ceea ce o situeaza pe locul 17 in clasamentul dupa active al bancilor.

Alpha Bank, care a avut anul trecut o crestere de circa 15% a activelor si a urcat pe locul patru in clasamentul celor mai mari banci locale, tinteste in 2010 o crestere pe creditare "la nivelul pietei" si se asteapta la o contributie importanta din partea programului "Prima casa". "Tinta de crestere pentru 2010 va urma trendul ascendent evidentiat de rezultatele din 2009 si va tine cont de tendintele semnalate de piata. Preconizam ca in decursul acestui an sa onoram cererea de credite prin «Prima casa» si sa acoperim plafonul alocat", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank.

Banca a dat in prima etapa a programului "Prima casa" peste o mie de credite in valoare totala de 48 mil. euro, iar la inceputul anului a primit o suplimentare a plafonului alocat initial. Pentru 2010 a primit un plafon de 48,6 mil. euro.

Banca Transilvania a primit un plafon de 26,95 mil. euro in a doua etapa din "Prima casa", dupa ce solicitase 50 mil. euro, in conditiile in care a existat o suprasubscriere a plafonului total alocat de Guvern. Reprezentantii bancii estimeaza insa ca cel mai probabil acest plafon va fi epuizat inainte de finalul programului si va solicita majorari ulterioare.

La sfarsitul anului trecut, Banca Transilvania avea un portofoliu de credite de retail de 5 mld. lei, in crestere cu 8% fata de 2008. Peste 50% din creditele acordate populatiei erau credite imobiliare si credite de consum garantate cu ipoteca.

Inca un pas inapoi in ianuarie

Creditul de retail a inceput cu stangul anul acesta, in ianuarie soldul total al creditelor acordate populatiei coborand cu 1,7% la valori exprimate in lei fata de luna anterioara, pana la 98,8 miliarde de lei (circa 24 mld. euro) pe fondul unei scaderi cu aproape doua procente a creditului de consum, arata datele BNR. Fata de ianuarie 2009, scaderea este de 4,3%. In 2010, speranta bancherilor se indreapta spre cele 700 de milioane de euro, reprezentand garantiile alocate de Guvern pentru programul "Prima casa". Liderii pietei BCR si BRD spun ca anul acesta vor depune eforturi pentru a folosi intregral plafoanele alocate, adica peste jumatate din suma totala.