Ungaria: recesiunea scade in intensitate

Autor: Catalina Apostoiu 10.03.2010

Economia Ungariei si-a incetinit declinul in trimestrul patru al anului trecut, pe fondul cresterii exporturilor, scrie Bloomberg.

PIB-ul Ungariei a inregistrat o scadere anuala de 4%, comparativ cu o reducere de 7,1% in trimestrul trei, conform datelor revizuite ale biroului de statistica de la Budapesta. PIB-ul a scazut cu 0,4% fata de trimestrul anterior, contractandu-se pentru al saptelea trimestru consecutiv. Economia tarii a inregistrat un declin de 6,3% anul trecut.

Ungaria, prima tara membra a Uniunii Europene care a beneficiat de un pachet financiar din partea institutiilor internationale, a sacrificat cresterea economiei sale pentru a-si aduce cheltuielile in linie cu termenii acordului de imprumut. Tara isi pune speranta in zona euro, care achizitioneaza 60% din produsele fabricate sau asamblate aici, pentru a pune capat recesiunii.

"Ritmul de scadere al economiei categoric a incetinit", a declarat Peter Szabo, statistician. "Exporturile au cea mai importanta contributie in ceea ce priveste redresarea si ne asteptam la o revenire a tuturor indicatorilor in scurt timp."

Exporturile au consemnat o crestere anuala de 3,1% in trimestrul patru, comparativ cu un declin de 6,9% in trimestrul anterior. Importurile au scazut cu 2%, comparativ cu un declin de 14,6% inregistrat in trimestrul trei.

Ungaria si-a majorat estimarea privitoare la evolutia PIB de doua ori luna trecuta, mai recent la o contractie de 0,2%. Guvernul se asteapta ca economia sa revina pe crestere anuala in 2011.

Consumul gospodariilor a inregistrat o scadere anuala de 5,7% in trimestrul patru, dupa o reducere de 8,8% in trimestrul anterior.