Parlamentul inventeaza inca o zi libera: "Ziua alegerilor" care s-ar putea desfasura martea sau vinerea

Autor: Iulian Anghel 10.03.2010

Incepand cu ciclul electoral viitor, alegerile ar putea sa nu se mai desfasoare duminica, ci intr-o zi lucratoare, care va fi libera pentru cei care dovedesc angajatorului ca au mers la vot. Astfel de propuneri se afla pe agenda de dezbatere a deputatilor juristi. La Comisia juridica se afla o propunere a PD-L care doreste ca alegerile (prezidentiale, locale si parlamentare) sa se desfasoare martea. PNL are o propunere similara, numai ca ziua aleasa pentru alegeri este vinerea.

Ambele propuneri au acelasi rationament: romanii sunt inventivi si fenteaza alegerile organizate duminica, prelungindu-si week-end-ul.

PD-L vrea ziua de marti pentru alegeri pentru ca sustine ca vinerea romanii ar putea pleca mai repede in week-end ca sa evite votul. La o adica, PD-L ar putea accepta si data de miercuri sau joi pentru alegeri, numai sa nu fie vinerea din ratiunea de mai sus.

PD-L sustine ca persoanele care merg la vot vor fi scutite de la serviciu pe baza dovezii ca au votat.

Discutia de mai sus a avut loc astazi in Comisia juridica a Camerei, dar decizia a fost amanata pana la pronuntarea unui punct de vedere de catre Autoritatea Electorala Permenenta.