Cum vrea Grigore Chis sa schimbe fata uneia dintre cele mai mari firme de brokeraj de pe piata

Autor: Adrian Ionut Cojocar 10.03.2010

Strategia Broker Cluj se concentreaza in prezent pe atragerea de clienti tineri, informati, care tranzactioneaza prin internet, dar si pe "trezirea" miilor de clienti inactivi ai firmei, spune Grigore Chis, directorul general.



"Noi acum incercam sa ne schimbam strategia pentru ca in urma cu 4-5 ani de zile clientul care era targetat de toate casele de brokeraj de retail era clientul care acum are varsta de peste 60 de ani si care era intr-o functie de conducere, director de intreprindere, profesor universitar, medic. In momentul de fata clientul pe care ne focusam este cel care are varsta intre 25 si 45 de ani care practic reprezinta clasa de mijloc din Romania in dezvoltare si care este foarte bine informat", spune Grigore Chis.

El spune ca actuala clasa spre care incearca sa se indrepte firma sunt cei care isi asuma riscuri si incearca sa imite ce este in Occident, care viseaza sa-si trimita copiii la studii in strainatate, care se gandesc de pe acum la un plan financiar si investeste in fonduri de investitii.

"Din ce am vorbit cu prietenii mei, ei aloca pe Bursa intre 10% si 20% din ce castiga intr-un an, sunt dispusi sa mearga à la long si sa nu mai stea pe depozit bancar", spune Chis.

El a precizat ca in acest moment clientii cu varste peste 60 de ani au un mare dezavantaj, pentru ca nu se informeaza decat din presa scrisa si brokerul trebuie sa pastreze un contact direct cu ei, sa le trimita agenti delegati in teritoriu ca sa le spuna ce sa cumpere.

"Mai sunt clientii care au intrat pe Bursa si au prins o singura directie: crestere, iar daca piata a scazut considera ca este brokerul de vina ca nu le-a vandut la un moment dat", spune Chis.

El a precizat ca o sursa importanta de clientela pentru casele de brokeraj erau pana la venirea crizei cuponarii, dar acestia s-au retras din cauza preturilor mici.

Care este planul de relansare

"In primele luni cand am venit la conducerea Broker-ului s-a pus problema de a stabiliza firma si de la inceputul anului s-a pus problema si de a rentabiliza activitatea. Suntem aproape gata cu partea de restructurare, cu partea de strategie in privinta vanzarilor", spune Grigore Chis.

Broker Cluj a revenit anul acesta intre primele case de brokeraj de pe piata, urcand dupa primele doua luni pana pe locul cinci in topul intermediarilor pe actiuni, dupa ce anul trecut a cazut pana pe pozitia a 12-a si din cauza scandalului de frauda la agentia societatii din Deva.

In urma acestui scandal, fostilor directori ai Broker Cluj, Petru Prunea, fondatorul societatii, si Adrian Ceuca, care ocupa functia de director adjunct, li s-a interzis sa mai activeze pe piata timp de cativa ani, fapt pentru care au fost inlocuiti.

"Parerea mea este ca un broker de retail nu e bine sa fie in top, ci undeva pe locul patru-cinci. Primele trebuie sa fie cele care au clienti institutionali. Am observat ca in momentul in care primele locuri in top le ocupa brokeri straini piata de capital se simte bine. Daca sunt in primele cinci patru de retail nu e un lucru bun. Asta pentru ca piata noastra este foarte mica si cei care o misca sunt investitorii de afara."

El mai spune ca inceputul bun de an s-a datorat conditiilor pietei si a faptului ca firma a inceput sa-si contacteze clientii inactivi. "De regula, pe o piata in crestere apar speculatorii romani si a fost si faptul ca s-au reactivat o parte din clientii Broker-ului care n-au mai avut tranzactii de foarte multa vreme. Inainte erau clienti pasivi, acum se incearca pastrarea legaturii cu clientul la modul continuu. A fost si o realocare de clienti pe agenti, pentru ca unii aveau si 200 de clienti, iar alt agent numai 20."

El mai spune ca firma are zeci de mii de clienti inactivi, care au cumparat la un moment dat si nu au mai tranzactionat timp de cativa ani.

In ciuda restructurarii, Broker Cluj detine in continuare printre cei mai multi angajati si agenti delegati, insa Chis spune ca multi sunt angajati cu 2-4 ore pentru ca nu au putut pleca in alta parte.

"Sunt agenti, dar sunt agenti delegati care nu presupun cheltuiala fixa cu ei. Daca aduc clienti primesc comisioane, daca nu aduc nu primesc nimic. Acum doua saptamani a fost CA-ul in care s-a hotarat inchiderea a doua agentii care erau pe pierdere, dar in acelasi timp am facut angajari in alta parte. Circa 90 sunt angajati cu contract de munca si 27 agenti delegati. Din cei 90 cu carte de munca sunt multi angajati cu 2-4 ore pe zi pentru ca n-au avut loc de munca in alta parte", a precizat Chis.

Cauta sa se extinda pe segmentul de administrare a activelor

Din intermediere Broker nu poate sa faca prea multi bani, iar in aceste conditii incearca sa administreze portofoliul propriu si sa introduca un serviciu de administrare a activelor clientilor sai.

"La o lichiditate de 10 milioane de euro pe zi, daca Broker ar detine toata piata ar avea venituri de 20 de milioane de euro si in momentul de fata sunt 80 de case de brokeraj, deci nu poti sa faci afaceri pe intermediere. Poti sa faci afaceri pe partea de administrare, administram portofoliul propriu, administram portofoliile clientilor cu comision de succes pe care vrem sa le introducem. Daca reusesc sa semnez cu un client care are active de 10 milioane de euro si sa le administrez pentru un comision de succes este ca si cum as avea la portofoliul propriu inca 10 milioane de euro."

Actiuni lichide pentru portofoliul de casa

Conducerea Broker Cluj incearca in prezent sa orienteze portofoliul de casa al societatii spre actiuni lichide, dupa ce anterior acesta fusese mai cu seama orientat spre piata RASDAQ. Portofoliul de actiuni listate al Broker valoreaza in prezent circa 10 mil euro.

"Pe house am mostenit un portofoliu pe care incerc sa-l restructurez, doar ca este destul de greu de restructurat in conditiile acestea de piata. Am incercat sa facem investitii pentru a lua o pozitie mai buna unde avem actiuni si, doi, sa incercam sa restructuram niste societati care la o analiza mai atenta am considerat noi ca nu pot sa dea faliment", spune Chisu.

Chiar daca in ultima perioada Broker Cluj a fost raportat cu achizitii pe actiuni mai nelichide, precum Carbochim Cluj sau Perom Cluj, directorul firmei spune ca acestea sunt pozitii foarte mici si ca cele mai mari achizitii pe care le-a facut sunt de fapt pe alte companii mai mari.

Grigore Chis, 38 de ani, directorul general al Broker Cluj

Ce spune Grigore Chis despre:

Bursa de Valori Bucuresti

Conturile individuale

Legea pietei de capital

Pragul la SIF-uri