Biofarm, Azomures si Dafora sunt noile SIF-uri. Cele originale au amortit

Autor: Vlad Anastasiu 10.03.2010

Bursa de la Bucuresti a re­venit ieri pe crestere, cu variatii mici insa la ni­velul indicilor, BET-C inregistrand cea mai mare volatilitate din piata, de peste 1% fata de cotatia de marti, in conditiile in care cele mai mari cresteri din piata, dar si cele mai mari rulaje le-au inregistrat actiuni precum Biofarm, Azomures, Dafora si Amonil, precum si alte actiuni mai putin lichide.

Societatile financiare grupate sub indicele BET-FI au coborat cu aproape 0,2%, pe fondul unei lichiditati mult sub cea obisnuita, in timp ce sectorul energetic, redat de indicele BET-NG, a inregistrat o apreciere de 0,3%. "Vedem o continuare a tendintei din ultimele doua saptamani, in care investitorii in lipsa unor certitudini pe sectorul SIF-urilor si-au indreptat atentia catre alte titluri. Au inceput cu sectorul energetic, acum vedem o atentie deosebita pe sectorul chimic. Investitorii incearca marea cu sarea sa miste Bursa intrand pe titlurile nelichide, pentru a crea volatiliate in piata", a explicat Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de intermediere Intercapital Invest.

Titlurile din sectorul chimic Azomures Tg. Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO) au continuat apre­cierile puternice incepute luni, cu cresteri de peste 4% si respectiv 8,4%, in vreme ce actiunile farma Biofarm Bucuresti (BIO) au urcat cu 3,3% pe cel mai mare rulaj din piata, de aproape 3,7 mil. lei.

Societatile financiare au inregistrat unele dintre cele mai reduse rulaje de la inceputul anului, doar pe titlurile SIF Oltenia (SIF5) si SIF Moldova (SIF2) depasind pragul de 1 mil. lei. Cele doua titluri au inchis in scadere, cu corectii de 0,6% si respectiv 0,7% fata de referinta.

"Aceste miscari pe titlurile cu lichiditate sub media pietei nu seamana cu tranzactiile specultative puternice din 2007 spre exemplu, pentru simplul mo­tiv ca preturile sunt extrem de scazute in prezent. Daca fundamental atunci erau prea ridicate, acum nu putem vorbi de o supraapreciere a companiilor. Din acest motiv nu ma astept la corectii accelerate dupa ce interesul pe aceste titluri o sa se consume", a mai spus Lupsan.

Cresteri puternice au inregistrat si titlurile prezente pe piata RASDAQ, cel mai mare rulaj din piata fiind inregistrat de titlurile Prospectiuni Bucuresti (PRSN). Actiunile com­pa­niei de prospectare geologica au inre­gistrat una dintre cele mai mari aprecieri din piata, de aproape 8,5% fata de referinta.

Pe piata principala, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au revenit ieri pe crestere, cu un avans de 1,7% fata de cotatia de marti, in timp ce actiunile BRD au inchis in stationare, la pretul de 14,5 lei/actiune.

Titlurile energetice Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP) au inchis si ele in urcare, cu un avans de 0,05% si respectiv 0,3% fata de referinta.

Cea mai mare apreciere din piata a fost inregistrata de titlurile Siretul Pascani (SRT), care au urcat cu aproape 15%, pana la pretul de 0,039 lei/actiune.

"Nu vad niciun motiv pentru care lichiditatea ar putea creste, in ciuda volatilitatii ridicate pe anumiti emitenti, pentru ca preturile la care se tran­zactioneaza sunt extrem de reduse. Ma astept la aceeasi lichiditate nesemni­ficativa si in urmatoarea perioada daca interesul nu va reveni pentru titlurile traditional lichide", a incheiat Lupsan.

De urmarit astazi