Marile firme in insolventa pot evita falimentul. Este nevoie de masuri dure, luate rapid

Autori: Adelina Mihai , Cristi Moga 10.03.2010

Marile firme au sanse sa evite falimentul prin procedura insolventei. Important este cat de repede "incep tratamentul" si ce sanse au sa obtina noi surse de capital, in conditiile in care o parte dintre creditori nu au acceptat o reorganizare amiabila in afara Tribunalului.



De mai bine de un an de zile firmele si creditorii se joaca de-a soarecele si pisica. Unii ii acuza pe altii ca se folosesc de procedura legii insolventei pentru a-si proteja afacerea: creditorii cer insolventa companiilor pentru a le determina sa isi achite obligatiile, in timp ce o parte dintre debitori se ascund de buna-voie sub "protectia Legii 85/2006, a insolventei", pentru a obtine un ragaz in vederea achitarii de obligatii.

"Insolventa nu inseamna intotdeauna faliment, iar reorganizarea judiciara poate fi solutia pentru redresarea afacerii. Totusi, in practica s-a observat ca debitorii apeleaza la deschiderea procedurii de insolventa in special pentru a beneficia de avantajele imediate si se gandesc mai putin la planul de reorganizare", a declarat Dan Costinescu, partener in cadrul firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii, in cadrul seminarului "Insolventa, sansa restructurarii unei afaceri in conditii de criza", organizat ieri de ZF.

De aceeasi parere este si Geanina Oancea, partener in cadrul companiei BDO Business Restructuring, care considera ca legea insolventei ar putea fi revizuita in unele aspecte legate de evaluarea garantiilor, creantele defavorizate si plata creantelor anterioare deschiderii procedurii.

"Uneori, in procedura insolventei, practica omoara debitorul, din cauza ca a existat o abordare gresita in ceea ce priveste scopul principal al legii insolventei. Pe de alta parte, si creditorii trebuie sa inteleaga ca redresarea unei companii nu inseamna plata imediata a creantelor in proportie de 100%", a spus Oancea.

Numarul insolventelor, in crestere

In Romania sunt la ora actuala deschise peste 30.000 de dosare de insolventa, 18.000 dintre acestea fiind declansate pe parcursul anului trecut.

Inceputul de an nu a adus o diminuare a fenomenului, ba din contra, in luna ianuarie fiind incepute 2.000 de noi proceduri, iar specialistii in insolventa spun ca pe parcursul acestui an tendinta este de crestere, dupa ce greva magistratilor din 2009 a dus la amanarea mai multor dosare.

Dintre companiile aflate in insolventa, potrivit datelor prezentate de Uniunea Nationala a Practicienilor in Insolventa si Restructurare, doar 2% reusesc sa se reorganizeze, restul urmand calea falimentului. Cele mai afectate sunt firmele din comert, constructii si industria prelucratoare, domenii care au cunoscut cele mai puternice scaderi ale businessurilor.

"Insolventa asigura un tratament echitabil, atat pentru companie, cat si pentru creditori. Socul va exista atat timp cat compania va fi in aceasta situatie. Ne propunem o restructurare rapida, dar nu exclud posibilitatea de a ramane in insolventa pentru o perioada mai lunga de timp. Totusi, am reusit sa repunem compania pe picioare dupa trei luni de la deschiderea procedurii, au mai plecat 100 de oameni, am inchis doua magazine, dar am deschis alte trei", a declarat Adrian Olteanu, directorul general al Flamingo, una dintre cele mai mari companii locale intrate in insolventa in luna decembrie.

Bancile raman reticente la sprijinirea firmelor aflate in insolventa

Cativa consilieri juridici afirmau ieri ca bancile ar fi principalii responsabili de generarea lantului de insolvente de anul trecut, mai ales in sectorul companiilor mici si mijlocii, care nu ar fi avut posibilitatea de a-si achita datoriile. Pe de alta parte, reprezentantii institutiilor de credit cred ca au motive destul de intemeiate pentru a ezita sa acorde ajutor companiilor cu dificultati financiare.

"Exista o reticenta a bancilor cu privire la procedura insolventei si va exista in continuare, pentru ca exista contradictii in lege. Suntem dispusi sa oferim sprijin, dar trebuie sa fim atenti cui il oferim. Exista persoane care vor sa foloseasca insolventa ca santaj sau ca masura prin care sa ascunda anumite operatiuni in dauna creditorului sau chiar a companiei, ceea ce nu inseamna ca vor sa salveze firma", a spus Mircea Cotiga, recovery & fraud prevention director al UniCredit Tiriac Bank.

Unul din miturile care este pe cale sa se creeze pe piata locala este ca majoritatea firmelor aflate in insolventa vor intra in faliment, este de parere avocatul Gheorghe Piperea, care spune ca, din 100 de companii aflate in insolventa, 98 intra in faliment, dar dintre acestea cam jumatate sunt societati fantoma.

"Chiar in Ziarul Financiar de astazi (ieri - n.r.) am vazut o lista cu zece companii mari care au intrat in insolventa. Din aceste zece companii, sunt convins ca opt pot evita falimentul reorganizandu-se", a spus Piperea.

Totusi, firmele pot lua cateva masuri de prevenire pentru insolventa, cum ar fi mandatul ad-hoc sau concordatul preventiv, doua solutii pe care firmele le pot negocia cu creditorii, in vederea depasirii situatiei dificile, inainte de a cere insolventa. Unul dintre avantajele mandatului ad-hoc este asigurarea unei clauze de confidentialitate intre semnatari.

"Este posibil ca numarul mare de societati care vor intra anul acesta in insolventa sa fie si rezultatul protestelor de anul trecut alte magistratilor, care au dus la amanarea unui numar important de dosare", spune Simona Maria Milos, partener la Stanescu Milos Dumitru si Asociatii.

In aceste conditii numarul firmelor care vor intra in acest an sub incidenta legii 85 ar putea creste, in conditiile in care nici din partea Guvernului nu se vad deocamdata alte masuri clare anticriza.

"In Romania se pot numara pe degete bancile care au acordat finantari pentru reorganizare, iar aceasta situatie s-a intamplat cu patru - cinci ani in urma", a spus Nicolae Rusu, senior partner la Casa de Insolventa Transilvania.

Efortul ar trebui sa vina din ambele parti, este de parere si Alexandru Ene, associated partner al firmei de avocatura Noerr, care spuna ca "intr-o economie sanatoasa, regula trebuie sa fie restructurarea, iar falimentul exceptia. Orice situatie dificila reprezinta un travaliu. Iar in cazul insolventei, travaliul trebuie sa fie atat al debitorilor, cat si al creditorilor".