Inflatia coboara la 4,5%. Analistii spun ca BNR poate reduce dobanda la 6,5%

Autor: Izabela Badarau 11.03.2010

Rata anuala a inflatiei a scazut in februarie la 4,5%, potrivit datelor Institutului National de Statistica, dupa ce in ianuarie a fost atins maximul ultimelor sase luni, de 5,2%, din cauza majorarii accizelor.

Rata lunara a inflatiei a coborat de la 1,68% la 0,2% in februarie.

Preturile marfurilor alimentare si nealimentare au crescut in februarie cu doar 0,24% fata de luna precedenta, pe fondul unei cereri interne reduse, in timp ce tarifele serviciilor au stagnat, ca efect al aprecierii lunare a monedei nationale.

Rata inflatiei coboara astfel in intervalul de variatie de +/- un punct procentual al tintei de inflatie de 3,5% stabilita de BNR pentru 2010.

Prognoza bancii centrale pentru trimestrul intai din acest an este o rata a inflatiei de 4,3%, cu un interval de incertitudine de +/- 0,5 puncte procentuale.

Analistii spun ca datele privind inflatia sunt in favoarea unei noi reduceri ale dobanzii de politica monetara, de la 7% pana la 6,5%.

"Presiunile inflationiste in scadere, situarea PIB-ului cu mult sub potential si implementarea unor politici fiscale si salariale stricte, conform cerintelor FMI, sunt principalii factori care sprijina scenariul unei noi reduceri ale dobanzii de politica monetara, pana la un minim record de 6,75% la urmatoarea sedinta din 29 martie", noteaza analistul BCR Eugen Sinca.

Citibank considera justificata o reducere a dobanzii-cheie pana la 6,5%.

"Implementarea programului FMI, stabilitatea politica si evolutiile cursului de schimb vor juca un rol important in conturarea deciziilor de dobanda ale BNR", considera analistii bancii americane Citibank.

In primele doua luni din acest an, cele mai mari scumpiri au fost inregistrate de tutun si tigari (14,55%), alte servicii (11,8%), energia electrica (4,2%), carti, ziare si reviste (3,5%), legume si conserve de legume (3,03%).

Singurele ieftiniri de la inceputul anului, cu pana la 2,5%, au fost la transportul aerian, serviciile de telefonie, serviciile de cazare din unitatile hoteliere, chiriile, autoturismele si piesele de schimb, citricele si alte fructe meridionale, potrivit datelor Institutului National de Statistica.