Ce le-a spus Basescu japonezilor: Trimiterea in somaj, reteta romaneasca de crestere a productivitatii

Autor: Doina Anghel 10.03.2010

Presedintele Traian Basescu le-a explicat ieri la Tokio investitorilor japonezi prezenti la un forum de afaceri romano-nipon ca una dintre modalitatile prin care patronatul romanesc a gasit solutii de crestere in anul 2008 a fost trimiterea in somaj.



"Daca in 2008 Romania a avut o crestere de productivitate a muncii de 6,6%, in 2009 am inregistrat o crestere a productivitatii muncii de 11,2%. Una dintre modalitatile prin care patronatul a gasit solutii de crestere a productivitatii a fost trimiterea in somaj. Daca in 2008 am avut un somaj de 4,4%, in 2009 somajul a ajuns la 8,3%", a spus seful statului, intr-o prezentare a economiei romanesti, la finalul careia a invitat firmele nipone din Romania sa acceseze banii europeni pentru investitii la noi in tara.

Seful statului va incheia astazi o vizita oficiala in Japonia, la invitatia Majestatii Sale Imperiale Imparatul Akihito.

Din delegatia oficiala a Romaniei fac parte si ministrul finantelor Sebastian Vladescu si ministrul de externe Teodor Baconschi.

Basescu a mai spus la forumul de afaceri ca inflatia a scazut de la 6,3% in 2008 la 4,7% in 2009, iar tinta de inflatie pentru 2010 este de 3,5%.

"Romania a fost afectata de criza economica mai mult decat ne-am fi asteptat in 2008", a mai declarat seful statului. "Evaluarile pe care le-am avut la inceputul anului cu privire la evolutia crizei ne-au obligat la unele masuri de ajustare a indicatorilor macroeconomici. Si in acest sens cateva elemente sunt graitoare: in 2008 am avut un deficit de cont curent de 11,3% din Produsul Intern Brut, pentru ca in 2009, urmare a masurilor luate, sa se produca o reducere rapida a deficitului de cont curent de la 11,3% in 2008 la 4,4% in 2009", a spus seful statului in discursul publicat pe site-ul Administratiei Prezidentiale. PIB-ul Romaniei a fost de 137 mld. euro in 2008.

Japonia este a doua mare putere economica din lume, cu un PIB estimat la putin peste 5.000 mld. dolari (3.680 mld. euro).

"Criza este buna, ne-a aratat unde suntem slabi"

"Trebuie sa fac mentiunea ca Romania a intrat in criza economica dupa noua ani consecutivi de crestere economica ridicata. In acelasi timp, trebuie sa fac mentiunea ca aceasta criza, chiar daca afecteaza populatia si economia Romaniei in ansamblu, are si un lucru bun, si anume ne-a aratat toate deficientele pe care le avem in economia romaneasca, acolo unde a fost lipsa de competitivitate ea s-a manifestat foarte puternic pe fondul crizei, de asemenea ne-a aratat ca avem un aparat de stat care cheltuieste prea mult", a mai spus presedintele.

"Romania a fost afectata de criza economica mai mult decat ne-am fi asteptat in 2008", a mai declarat seful statului. Traian Basescu le-a mai spus participantilor ca, in pofida crizei, rezerva Bancii Nationale a crescut de la 25 mld. euro la 32 mld. euro. "Ca un semnal bun al ultimelor trei luni ale anului 2009 este faptul ca avem o productie industriala mai mare decat cea a ultimelor trei luni ale anului 2008, cand a fost un an de crestere economica. Pentru anul 2010 Guvernul estimeaza o crestere economica pozitiva de 1,3%, ceea ce se situeaza cu putin deasupra mediei estimate de crestere economica pentru UE."

"Sindicatele fac opozitie la reforma"

Seful statului le-a mai spus participantilor la forum ca o concluzie care s-a desprins foarte repede dupa intrarea in criza economica a fost ca Romania are nevoie de o rapida reforma, dar ca unele structuri ale societatii in special sindicatele se opun reformei.

De la Bucuresti, liderii sindicali i-au replicat lui Basescu: "Partidele politice fac cea mai puternica opozitie. Sindicatele nu se opun reformei, dar apara angajatii. Alta reforma, in afara de cea prin care au scazut locurile de munca, nu am vazut", sustine presedintele Aliantei "Sed Lex" Vasile Marica. "Nu ma simt vizat de afirmatiile lui Basescu, care sufera de boala generalizarii, o meteahna comunista", a spus si liderul BNS Dumitru Costin.