Start bun pentru eurobonduri: S&P urca perspectiva ratingului: suntem stabili acum

Autor: Claudia Medrega 11.03.2010

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a revizuit ieri perspectiva ratingurilor pe termen lung ale Romaniei, de la "negativa" la "stabila", motivand decizia prin reformele bugetare realizate si perspectiva continuarii acordului cu FMI.

Decizia S&P vine la circa o luna dupa ce si agentia de rating Fitch a adoptat o masura similara, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra emisiunii de eurobonduri planificata pentru primul trimestru.

Oficiali din Ministerul Finantelor si BNR deruleaza in aceasta saptamana in principalele centre financiare din Europa roadshow-ul pentru emisiunea de eurobonduri, cu o valoare previzionata de pana la 1 mld. euro.

"Revizuirea perspectivei reflecta opinia noastra cu privire la programul sustinut de reforma bugetara al Romaniei si increderea ca este probabil ca guvernul sa continue sa indeplineasca acordul stand-by cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, atenuand presiunile de finantare externa", a comentat analistul S&P Marko Mrsnik.

Ratingurile Romaniei au fost confirmate la "BB+" si "B" pentru imprumuturi in valuta, pe termen lung si scurt, respectiv la "BBB-" si "A-3" in moneda locala.

Mrsnik sustine ca ratingul Romaniei ar putea fi revizuit in crestere de S&P daca guvernul va mentine ritmul reformelor structurale actuale si dupa finalizarea acordului cu FMI, asigurand o politica fiscala prudenta si un control ordonat al vulnerabilitatilor din sectorul financiar.

Pe de alta parte, agentia de rating avertizeaza ca daca guvernul nu va reusi sa respecte strategia de consolidare economica si fiscala pana la incheierea acordului cu Fondul Monetar International in anul 2011, dar si ulterior, sau daca accesul sectorului privat la finantare externa se inrautateste, exacerband vulnerabilitatile sistemului bancar, ar putea sa apara presiuni asupra ratingului.

Pe termen scurt, S&P anticipeaza o continuare a deteriorarii calitatii activelor in sectorul bancar, insa considera ca rata adecvarii capitalului, de circa 14% la sfarsitul lunii decembrie, ar trebui sa ofere o marja de siguranta. Totusi, analistii agentiei considera ca cifrele ar putea masca probleme de solvabilitate ale unor institutii financiare individuale.

"Perspectiva stabila reflecta opinia noastra ca autoritatile guvernamentale vor implementa, daca va fi necesar, masuri adecvate pentru a limita deteriorarea calitatii activelor din sectorul bancar", a spus Mrsnik.

In ceea ce priveste evolutia economiei in 2010, S&P estimeaza o revenire lenta, in principal datorita revenirii cererii pe pietele externe. Cererea interna va ramane redusa din cauza consumului si investitiilor scazute, determinate de conditiile dificile de creditare si de planul guvernului de consolidare fiscala.

S&P aminteste ca guvernul de la Bucuresti si-a propus sa reduca deficitul bugetar in acest an la 5,9% din PIB, dupa standardele romanesti (6,4% din PIB, dupa standardul european ESA 95), si estimeaza ca tinta poate fi atinsa daca se va avansa cu reformele planificate in ceea ce priveste limitarea fondurilor pentru salariile bugetarilor, pensiile si stabilirea unor noi reguli bugetare.

Analistii agentiei mai noteaza ca Guvernul a implementat cu succes strategia de consolidare fiscala, situatie reflectata in finalizarea a trei evaluari si primirea transelor aferente in cadrul acordului cu FMI.

In prezent, toate cele trei mari agentii de evaluare financiara acorda Romaniei perspectiva stabila, dar ratingurile sunt diferite. In timp ce S&P si Fitch au retrogradat Romania in toamna anului 2008 la nivelul speculativ ("junk"), Moody's a acontinuat sa acorde calificativ cu recomandare de investitii - "investment grade".

Anul trecut cele trei mari agentii de rating au confirmat calificativele acordate Romaniei, mentinand si perspectiva.