Gaselnita anticriza: Fondul de Investitii Nationale. Cum comentati?

Autori: Sorin Pâslaru , Razvan Voican 10.03.2010

Fondul de Investitii Nationale este solutia la care lucreaza Guvernul pentru a putea finanta investitii publice in economie evitand constrangerile tintelor de deficit bugetar, dupa ideea ministrului economiei Adriean Videanu, afirma surse oficiale.

Deocamdata, doar numele viitoarei structuri este relativ stabilit, insa proiectul starneste numeroase semne de intrebare privind modalitatea de finantare, investitiile care vor fi facute si paralelismul cu institutii-structuri existente.

Conform informatiilor disponibile in acest moment, in principiu Fondul de Investitii Nationale (FIN) ar urma sa faca investitiile in economie care nu se pot face de la buget pentru ca nu poate fi depasit deficitul bugetar negociat cu FMI.

Spre exemplu, ar urma sa investeasca in infrastructura rutiera. Alte utilizari ale banilor mobilizati de acest fond nu au fost stabilite. De pilda, nu se stie daca va putea imprumuta intreprinderi private sau va putea investi in actiuni.

Pe de alta parte, Fondul nu va fi alimentat cu bani din vanzarea de participatii minoritare la companiile statului.

In schimb, FIN ar urma sa adune participatii ale statului la diverse companii mari (precum Romtelecom, Hidroelectrica, Electrica, Petrom) si va strange bani prin listarea la Bursa a titlurilor sale. Cu alte cuvinte, cine va cumpara actiuni la FIN va deveni indirect actionar la mari companii ale statului.

Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, afirma ca proiectul nu a fost discutat pana acum cu oficiali ai institutiei de la Washington sau ai Comisiei Europene, ridicand mai multe intrebari legate de sursa capitalului si de modul de alimentare cu bani a fondului. "Este un proiect care trebuie construit cu grija, esential fiind mecanismul de alimentare cu bani a Fondului, daca va primi si bani de la buget sau va fi complet extrabugetar, precum si modul de administrare a acestuia", spune Tanasescu.

El crede ca fondul ar putea folosi o parte din banii din Trezoreria statului, insa in acest caz ar trebui creata legislatie speciala. O alta varianta ar fi folosirea participatiilor minoritare ale statului preluate de fond drept colateral pentru atragerea de credite bancare. "Este nevoie de lamuriri. Daca va fi inclus in vreun fel in buget, va trebui discutat cu FMI si cu UE."

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, spune ca varianta folosirii unei parti din rezerva valutara pentru capitalul fondului - asa cum prevedea un proiect mai vechi de infiintare a unei structuri similare - este exclusa prin legislatia in vigoare.