Estul este fragil, dar se pot castiga bani buni in continuare

Autor: Catalina Apostoiu 11.03.2010

Tarile din Europa Centrala si de Est au in fata perspective fragile legate de investitii pe termen mediu, insa pentru cei aflati in cautare de mari oportunitati, perioada este propice investitiilor, considera Yael Selfin, economist in cadrul PricewaterhouseCoopers din Londra, scrie The Wall Street Journal.

"Nu ne asteptam la o redresare rapida in aceasta regiune. Un numar in scadere de investitori vor privi catre aceasta zona, astfel incat exista sanse bune pentru fondarea unor companii mixte si achizitionarea de active subevaluate. Investitorii pot obtine randamente mai bune din cauza competitiei scazute", considera Selfin.

Oportunitati in imobiliare si auto

Printre sectoarele cu cele mai dramatice scaderi ale investitiilor straine directe se numara cel imobiliar, auto, al electronicelor de consum si transporturile, in aceste sectoare regasindu-se oportunitatile. Ca urmare a scaderii investitiilor, arata Selfin, forta de munca din aceste sectoare "ar putea fi mai ieftina si mai usor de gasit, iar preturile investitiilor in imobiliare si infrastructura ar fi de asemenea mai scazute".

Totusi, declara Selfin, volumul total al investitiilor straine directe, un important motor de crestere pentru regiune, ramane "foarte vulnerabil si scazut".

Conform unui raport al PwC, dupa cinci ani de cresteri foarte mari, volumul investitiilor straine directe a suferit o reducere masiva in 2009 pe fondul recesiunii. Astfel, acesta a scazut cu 50%, pana la 77 de miliarde de dolari (56 mld. euro), dupa ce crescuse de cinci ori intre 2003-2008, urcand la 155 de miliarde de dolari de la 30 de miliarde de dolari.

Aceasta prabusire poate fi pusa in mare parte pe seama sectorului imobiliar, unde investitiile straine directe au consemnat o scadere masiva de 71% in 2009 comparativ cu anul anterior.

Estul, intre punctele tari si cele slabe

In afara de scaderea uriasa a sectorului imobiliar, investitorii sunt preocupati de eficienta regiunii pe piata financiara, de stabilitatea sa economica si de sustenabilitatea fiscala, se arata in raportul PwC. Firma se asteapta ca o diminuare a acestor riscuri sa duca la o revenire a investitiilor in aceste tari.

Un alt factor important asteptat sa determine revenirea investitorilor straini in regiune este legat de asteptarile in scadere privitoare la salarii in randul fortei de munca. Salariile inregistrau cresteri semnificative inainte de criza si erau asteptate sa-si continue avansul. Situatia s-a schimbat insa in urma prabusirii pietelor financiare in conditiile cresterii ratei somajului. Polonia, de exemplu, se asteapta acum la o crestere medie a salariilor de 4% in acest an, cu mult sub cresterea productivitatii, conform datelor Wood & Co. Cei implicati in productia de bunuri vor fi in special interesati sa patrunda pe pietele Europei Centrale si de Est pe termen lung, se estimeaza in raportul PwC.

Conform aceluiasi raport, este posibil ca intrarile de investitii straine directe in regiune sa nu depaseasca nivelurile inregistrate in 2008 mai devreme de anul 2014. Situatia este insa diferita de la tara la tara.

Si alti economisti impartasesc viziunea PwC privitoare la perspectivele de investitii pentru Europa. "Tarile din regiune asista la un declin dramatic al investitiilor straine directe, in mod clar dictate de criza financiara", spune Raffaella Tenconi, economist-sef in cadrul Wood & Co. din Londra.

"Pentru investitori, insa, lucrurile se imbunatatesc. Mai intai, asteptarile privitoare la salarii au scazut, iar unele din tarile cu probleme au acum in derulare programe convenite cu Fondul Monetar International. In contextul in care conditiile de creditare se mentin foarte stricte, se pune problema lichiditatilor si nu a planurilor."