Helu, Gates si Buffett, cei mai bogati trei oameni din lume, detin active cat pib-ul Romaniei

Autor: Andreea Mioara Neferu 12.03.2010

Cei mai bogati trei oameni din lume au o avere cumulata de 153,5 miliarde de dolari (113 mld. euro), cat Produsul Intern Brut al Romaniei in 2009 (circa 116 mld. euro). Daca ar fi dat cele 20 de miliarde de dolari pe care Romania i-a primit de la institutiile internationale, oricare dintre ei s-ar fi aflat in continuare in top zece al celor mai bogati oameni din lume. Daca ar fi vrut sa investeasca in Romania, mexicanul Carlos Slim Helu ar fi avut bani de ajuns incat sa cumpere o companie cu o capitalizare de zece ori mai mare decat a Petrom (5,4 miliarde de dolari). Cu cei 53,5 mld. dolari (39,3 mld. euro), mexicanul ar putea cumpara toate cele 800.000 de locuinte din Bucuresti (estimate la un pret mediu de 50.000 de euro).

1. Carlos Slim Helu

Omul de afaceri mexican in varsta de 70 de ani si-a construit un adevarat imperiu al telecomunicatiilor dupa ce in urma cu doua decenii a cumparat monopolul de stat din domeniul telefoniei. Averea sa a urcat in 2009 cu 18,5 mld. dolari, pana la aproximativ 53,5 mld. dolari. Actiunile America Movil, piesa de rezistenta din portofoliul de firme ale lui Slim, au reusit sa avanseze anul trecut cu 56%, potrivit statisticilor Bloomberg. Compania activeaza in 18 tari din emisfera vestica, printre care Mexic, Brazilia si Statele Unite. Este o persoana extrem de discreta si de simpla, fiind putin cunoscut in afara Americii de Sud. La varsta de 26 de ani, deja avea o avere de 40 mil. dolari, pe care a reusit sa o extinda puternic in timpul crizei economice de la inceputul anilor '80, cand a achizitionat o serie de companii cu probleme contra unor sume modice, transformandu-le ulterior in adevarate mine de aur. Helu este unul dintre cei mai mari actionari ai influentului cotidian american The New York Times.

2. William (Bill) Gates III

Cu o avere de 54 mld. dolari, americanul este un obisnuit al primelor pozitii ale ierarhiei intocmite de revista Forbes. In varsta de 54 de ani, Gates este co-fondator al Microsoft, companie ale carei actiuni au crescut cu aproape 50% in ultimele 12 luni. Peste 60% din averea sa consta in afaceri in afara gigantului Microsoft, printre care si investitii in cadrul lantului hotelier Four Seasons sau al postului de televiziune Televisa. A renuntat in 2008 la conducerea Microsoft. Gates a fost liderul clasamentului intre 1995 si 2007 si in 2009.

3. Warren Buffett

Cunoscut in intreaga lume drept unul dintre cei mai de succes investitori din istorie, Buffett a recuperat in ultimul an 10 mld. dolari din ceea ce pierduse in perioada crizei. Supranumit "Oracolul din Omaha", el a reusit sa transforme compania de textile Berkshire Hathaway intr-unul dintre cele mai importante grupuri financiare din lume. A pariat pe revenirea industriei feroviare, achizitionand pentru suma de 26 mld. dolari gigantul Burlington Northern Santa Fe. Investitorul in varsta de 79 de ani are o avere de circa 47 mld. dolari. Este de parere ca SUA au reusit sa supravietuiasca crizei, insa avertizeaza ca revenirea va fi lenta.

4. Mukesh Ambani

Este cel mai bogat asiatic si totodata detine cea mai valoroasa companie indiana, Reliance Industries, pe care a mostenit-o de la tatal sau. Dupa decesul acestuia din urma, Mukesh si fratele sau si-au impartit afacerile, miliardarul indian preluand operatiunile din domeniul petrolului, gazelor si produselor petrochimice. Mukesh se situeaza pe pozitia a patra in topul Forbes, cu o avere de 29 mld. dolari, in crestere fata de anul trecut cu aproape 10 mld. dolari. El se va muta curand in casa sa de 27 de etaje din centrul Mumbai-ului. Cladirea este considerata cea mai scumpa locuinta din lume, fiind evaluata la 1 miliard de dolari.

5. Lakshmi Mittal

In varsta de 59 de ani, Mittal este proprietarul celui mai mare producator de otel din lume, ArcelorMittal, cu operatiuni si in Romania. Locuieste in prezent la Londra si are o avere estimata la 28,7 mld. dolari. A castigat in decembrie 1,1 mld. dolari din vanzarea participatiei sale in cadrul unei rafinarii din Kazahstan. Totodata, face parte din board-ul de conducere al bancii americane de investitii Goldman Sachs si al grupului aeronautic european EADS. Nora sa, Megha, a achizitionat recent casa de moda germana Escada, care intrase in insolventa.

Trei romani in topul miliardarilor

Romania are trei reprezentanti in topul Forbes, Dinu Patriciu fiind considerat cel mai bogat roman, cu o avere de circa 2,2 mld. dolari. Este urmat de Ioan Niculae, proprietarul grupului InterAgro, cu o avere de 1,1 mld. dolari, dar si de omul de afaceri Ion Tiriac, care detine 1 mld. euro. In Europa Centrala si de Est, topul miliardarilor este dominat de cehul Petr Kellner, care ocupa pozitia 89, cu o avere estimata la 7,6 mld. dolari. Are companii in sectorului asigurarilor si imobiliar si a inceput sa investeasca si in media. La finalul anului trecut, el a achizitionat publisherul Euronews pentru suma de 4,2 mil. dolari. Cei mai multi miliardari se regasesc insa in Ucraina, cu afaceri in domeniul otelului sau bancar. Omul de afaceri ucrainean Rinat Ahmetov are o avere de peste 5 mld. dolari, in timp ce Kostiantin Jevago, ce detine putin peste 1 mld. dolari, este cel mai tanar ucrainean prezent in ierarhia Forbes. In Polonia exista patru miliardari in dolari, remarcandu-se Jan Kulczyk, cu afaceri in domeniul telecomunicatiilor, al petrolului si al berii si cu o avere de 2,1 mld. dolari. Ungaria si Bulgaria nu au niciun reprezentant in topul Forbes de anul acesta.